Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[04.07.2008]

ЗА ДА ПРЕБЪДЕ БЪЛГАРИЯ!

Младите таланти от Котел покориха всички

За да пребъде България!

Младите таланти от Котел покориха всички

Бинка Величкова

Родолюбието – понятие, характеризиращо българина още от древни векове. То е оная искрица, която е крепила в душата му плахата надежда, че въпреки тежестта на потисничеството България ще се изправи и ще поеме по своя вечен път. И колко е хубаво, че младите хора от нашето съвремие се стремят да внасят в сърцата на всички нас тази изконна добродетел – патриотизма!

Като задушевен парад на преклонението пред отечество България можем да определим гостуването на изпълнителите, музикантите и танцьорите от Националното училище за фолклорни изкуства “Филип Кутев” – гр. Котел и на неотразимата народна певица Калинка Згурова.

Сцената засия от ярката пъстрота на носиите, разливащи сякаш слънчеви багри. Младостта, красотата и изкуството си бяха дали среща в Болярово и превърнаха дъждовната лятна вечер на 6 юни в празник на гордия български дух.

Несъмнено концертът спектакъл под наслов “Ние сме България” дълго, много дълго ще се помни от хората, дошли да съпреживеят часове на незаменима естетическа наслада. Препълнената зала на читалище “Възраждане” често кънтеше от аплодисменти – израз на възхищение от таланта на младите възпитаници от Котел, истински апостоли на българщината. Това бе великолепна сюита, съчетала песни и традиции от различни фолклорни области на България. В танците пролича добрата школа, всички детайли бяха отлично отработени. И какво разнообразие – шопски, добруджански, от китна Тракия и лиричните Родопи!... Изключително лирични и завладяващи, изпълненията на красивите танцьори и танцьорки достигнаха до сърцата на всички, докосвайки най-българската струна в тях

Лееха се мелодии изпод изкусните пръсти на младите гайдари – ту протяжни и затрогващи, ту игриви и волни като крилете на детски мечти! А изпълнените с вдъхновение песни на солистките покоряваха с дълбокото си, мъдро съдържание.

“Прочу се Странджа планина,

че има дор две дружини”

– ехтеше плътният глас на бъдеща фолклорна звезда. А след малко игриво, закачливо звънна друг глас:

“Драгано ле, Драганчице,

драга си ми да те гледам,

дваж по-драга да те любя,

триж по-драга да те взема!”

Спектакъл, в който публиката слушаше трогателната възрожденска изповед “Хубава си, моя горо…”, а миг след това отекнаха заклинателно словата на хилендарския монах Паисий: да помни българинът своя род и език за всички времена!

А накрая запя тя, странджанската самодива от потайни усои Калинка Згурова. Под акомпанимента на младите музиканти нейните песни огласиха нощта и покориха всички. Пъстър хоровод се изви на фона на тези мелодии. Заигра и тя, а след това на хорото се улови и кметът на общината Христо Христов. Нещо повече – финалното изпълнение на странджанския славей беше именно в дует с г-н Христов.

Благодарим ви, приятели и посланици на красотата! Признателни сме, безкрайно признателни на гостите от Котелското музикално училище с директор мениджър Мария Градешлиева! Бог да благослови и великолепната Калинка Згурова, която все така не забравя своята публика от Болярово и с готовност я развеселява! Щом има хора като вас, България наистина ще пребъде!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ