Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[25.06.2012]

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ ПОКАНИ БРАЗИЛИЯ ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ПАРТНЬОР НА БЪЛГАРИЯ В ОБЛАСТТА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО

Президентът Росен Плевнелиев покани Бразилия за стратегически партньор на България в областта на земеделието и производството на храни, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Росен Плевнелиев и Дилма Русеф съгласуваха план за актижизирани на двустранните икономически връзки по време на срещата си в Рио де Жанейро на третия ден от Конференцията на ООН за устойчиво развитие „Рио+20“. Изпълнението на плана ще започне с посещение на бразилска делегация, която да набележи секторите и възможни проекти, привлекателни за бразилските инвеститориСъгласуването на конкретни съвместни проекти ще бъде последвано от визита на представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и представители на българския бизнес в Бразилия, които да подготвят конкретните договори между двете страни. Предстоящите промени в Закона за инвестициите, които се подготвят в момента у нас, ще облекчат значително условията за започване на бизнес в България, подчерта държавният глава по време на разговора.Бразилия е сред водещите държави в тези области и може да съдейства на страната ни да разгърне потенциала си.

Държавният глава представи основните макроикономически показатели на България в момента и посочи, че страната ни е единствена в Европа, чийто кредитен рейтинг се повишава в условията на криза. Президентът Дилма Русеф се ангажира в близките месеци да изпрати представители на правителството и на бразилския бизнес в България, за да проучат на място възможностите за стартиране на съвместни проекти и на смесени предприятия. Конкретни сфери от интерес за бразилския бизнес са високите технологии, сътрудничеството в областта на науката и образованието, земеделието и производството на изкуствени торове.

Двамата президенти се договориха още да засилят обмена на информация между двете държави и да подобрят връзките между България и Бразилия, особено в перспективни области на сътрудничеството, каквито са науката, високите технологии и биотехнологиите. Президентът Дилма Русеф изрази желание повече бразилски студенти да учат в България, което, по думите й, е на изключително високо ниво, особено в инженерните специалности.

Кризата и ситуацията в Европа също бяха сред акцентите по време на разговора. Президентът Русеф изрази готовността на Бразилия да помага на европейските страни в трудния за тях момент. От своя страна, българският държавен глава отново подчерта, че сега е време за важните реформи, които да доведат до нов икономически растеж.

Пред президента Росен Плевнелиев Дилма Русеф припомни емоционалната си обвързаност с България и определи като вълнуващи спомените си от посещението в страната ни миналата година.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ