Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[21.06.2012]

БЪЛГАРИЯ ОСТАВА НАЙ-БЕДНА В ЕС

Въз основа на първите предварителни оценки за 2011 г. Брутният вътрешен продукт на глава от населението, изразен в стандарт на покупателната способност, варира от 45% до 274% от средния за ЕС-27 в държавите-членки, съобщиха от пресцентъра на Европейския съюз.

Най-високото ниво на БВП на глава от населението в ЕС-27 има в Люксембург с ниво от повече от два и половина пъти от средния за ЕС27. Холандия е малко над 30% от средното, докато Дания, Швеция, Ирландия и Австрия са между 25% и 30% по-горе. Финландия, Белгия и Германия са били между 15% и 20% над средното, докато Франция и Обединеното кралство са между 5% и 10% отгоре. В Италия и Испания, БВП на глава от населението е около средните за ЕС27.

Кипър е бил около 10% под средното за ЕС-27, докато Словения, Малта, Гърция, Чешката република и Португалия са били между 15% и 25% по-ниско, а Словакия е около 25% по-долу. Естония, Унгария, Полша и Литва бяха между 30% и 40% по-ниско от средната, а Латвия е около 40% по-ниско, Румъния около 50% по-ниско и България 55% под средното.

Действителното индивидуално потребление на глава от населението в държавите-членки варира от 44% до 150% от средния за ЕС-27

Докато БВП на глава от населението често се използва като индикатор за нивото на благосъстояние на страните, то не е единствения подобен индикатор. Един алтернативен показател за благосъстояние, по-добре адаптиран, за да отразява положението на домакинствата, е действителното индивидуално потребление на глава. Като цяло, нивата на AIC на глава от населението са по-хомогенни от тези, от БВП, но все още има съществени различия между държавите-членки. През 2011 г., AIC на глава от населението, изразен в стандарт на покупателната способност, варира между 44% от средния за ЕС в България до 150% в Люксембург.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ