Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[26.05.2012]

БРЮКСЕЛ ОТКРИХА ИЗЛОЖБА "БЪЛГАРИЯ - ЦВЕТОВЕ И ПРОСТРАНСТВА”

Еврокомисарят Кристалина Георгиева и министърът на културата Вежди Рашидов откриха в Брюксел изложбата "България - цветове и пространства" на Националния музей на българското изобразително изкуство, съобщиха от пресцентъра на министерството на културата.

Експозицията съдържа 28 платна, създадени през 70-те и 80-те години на миналия век. В своето слово комисар Георгиева посочи, че кирилицата е една от трите азбуки, използвани в институциите на ЕС, както и един от най-древните и най-устойчивите продукти за износ на България, след като над 10 държави използват това писмо

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че за него 24 май е българският национален празник. По думите му в културата няма големи и малки народи - има талантливи и бездарни.

„С творбите в изложбата страната ни се реди на най-достойното място в Европа. Днес показваме велики български автори и само така хората могат да разберат, че сме равностойни на световното изкуство, че държава, която е родината на Жорж Папазов, на Кристо, на Жул Паскин и на още много изключителни таланти, трябва всеки ден да може да показва зад пределите си изкуството и културата на своите творци”, категоричен е министър Рашидов.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ