Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[25.05.2012]

С ПЕСНИ, ТАНЦИ И ЗАРЯ БЕ ОТБЕЛЯЗАН ПРАЗНИКЪТ НА СТЕФАН КАРАДЖОВО

Лора Величкова

Ежегодно на 24 май- денят на славянската писменост и българската култура и просвета жителите на село Стефан Караджово, община Болярово отбелязват своя общоселски празник или събор, както го наричат самите те.

И тази година, както всяка, жители и гости на Стефан Караджово, както и на цялата община, се събраха на площада в селото до паметника на техния най-виден жител и символ Стефан Караджа, за да отбележат тържествено своя празник.

Официален гост бе кметът на община Болярово Христо Христов, обявен от новоизбрания кмет на селото Тодор Куртев. Този празник е първи за него като кмет на селото и в празничното си слово към събралите се на площада той поздрави всички първо с празника на славянската писменост и българската просвета и култура, а заедно с това и с празника на село Стефан Караджово. Тодор Куртев напомни, че предстои честването на важни празници и годишнини в селото, както и осъществяването на проекти, свързани със селото. И обеща на присъстващите догодина този празник да е дори още по-хубав.

След него към присъстващите, за да им честити празника, се обърна и общинският кмет Христо Христов, който пожела много настроение и бъдещи успехи на всички присъстващи. Сред гостите на селото, уважили празника, бяха и заместник-кметът на община Болярово Нина Терзиева, общинският съветник Мария Тодорова, София Минева (началник отдел „Хуманитарни дейности и европрограми“), читалищният секретар на НЧ „Възраждане 1912 г.“- град Болярово Мария Христова, както и други културни и просветни дейци.

За настроението на присъстващите се грижеше оркестър „Комити“- Бургас, музиканти също с родови корени от селото и от община Болярово. Техните великолепни изпълнения радваха жителите и гостите на селото в празничната вечер.

Поздрав за всички бяха и песните на местната певческата група „Извор“ с художествен ръководител Златка Тодорова. Групата е към НЧ „Стефан Караджа“ и има множество награди от фолклорни събори в цялата страна. След тяхното чудесно, предизвикало заслужени аплодисменти изпълнение на няколко народни песни, последва и индивидуалното изпълнение на Златка Тодорова „Моя страна.“ Поздрав с песента тя отправи към кмета на селото Тодор Куртев и всички караджовци, живеещи далече.

Друг местен талантлив народен певец- Атанас Георгиев, поздрави с великолепните си изпълнения всички, събрали се на площада и уважили празника.

Бурни и нестихващи аплодисменти предизвикаха и четирите танца на детския танцов състав „Боляровче“ от град Болярово с художествен ръководител хореографът Румен Тодоров. Те изпълниха „ Тракийски танц“, „Дайчово хоро“, „Северняшки танц“ и „Танц с кърпички“. Кръшните танци и красивите носии предизвикаха възхищение и аплодисменти от всички. Танцовият състав, с великолепните си изпълнения и професионализъм, носи награди на общината от множество събори в цялата страна.

В програмата не липсваха и съвременни танци като брейк, изпълнени от местните момчета Златомир и Николай.

А най-ярката и атрактивна част беше многоцветната заря в небето късно вечерта, напомняйки за пореден път колко важен и неповторим е днешният празник и как караджовци умеят да го направят такъв. Няколко минути красивите ракети и разноцветни светлини радваха множеството гости, а след това празникът продължи с кръшни хора на площада и настроение с музикалните изпълненията на оркестър „Комити“.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ