Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[25.05.2012]

ЧИТАЛИЩНОТО ДЕЛО Е ОТ ОСОБЕНО ВАЖНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА

Реформата в читалищната дейност трябва да съхрани българското читалище като огнище на духовност и култура. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, която се срещна с представители на Съюза на народните читалища, съобщиха от прессекретариата на президентството.

По време на срещата вицепрезидентът подчерта, че значението на читалищното дело е от особено важно значение за малките населени места у нас и често пъти именно читалището е институцията, поддържаща културния и духовния живот.

Председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов изрази признанието си за заявения от страна на президентската институция ангажимент да подкрепи читалищното дело. Той посочи, че в България функционират 3 500 читалища и има над 500 000 читалищни дейци.

“Освен духовна, читалищата имат и социална функция. В малките населени места те са не само център на културна дейност, но и средища за обществен и политически дебат”, заяви Николай Дойнов и добави, че модернизацията на читалищата е наложителна и ще допринесе за това младите хора да бъдат привлечени отново към тях.

Николай Дойнов изрази удовлетворението си от успешната реализация на проекти по програмата “Глобални библиотеки-България”, финансирана от Фондация “Бил и Мелинда Гейтс”, по която са усвоени 15 млн. долара, както и от разговорите между президента Росен Плевнелиев и Бил Гейтс за провеждането на нова фаза на програмата в България.

Обща бе позицията по време на срещата, че Законът за народните читалища трябва да отразява завършена и цялостна концепция за развитието на читалищното дело, с което да се преодолеят честите промени в него. Читалищните дейци изразиха надежда, че промяната в закона ще улесни читалищата и при кандидатстването за финансиране по оперативните програми на ЕС.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ