Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[23.05.2012]

24 МАЙ- СИМВОЛ НА ДОСТОЙНСТВО, ТРАДИЦИЯ И ДУХОВНОСТ

Честит празник на всички учители, ученици,студенти, дейци на културата! Пожелание за здраве, успехи, дръзновение и вяра!

24 май не е просто поредният официален празник. Това е денят, в който всеки българин може да изрече високо, че е горд потомък на нация, заемаща основно място в историята на Европа. Празникът е символ на достойнство, традиция и духовност.

През 855 г. Константин създава т.нар. глаголица, в чиято символика, принципи и цялостна концепция се проявяват неговата изключителната ерудиция и талант. Именно тази азбука първоначално е наричана “кирилица” - “азбуката на св. Кирил”.

Така понятието “кирилица” става синоним на “азбука”, поради което по-късната българска графична система “отнема” името... Днешната кирилица е регистрирана за първи път в старобългарски надпис и се утвърждава най-вече по линия на българската царска канцелария в столиците Велики Преслав и Охрид.

Спасявайки делото на св.св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност...

Министър Сергей Игнатов ще поведе тържествено шествие по повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Гвардейски духов оркестър и възпитаници на Духовната семинария, които ще носят икона на Св. св. Кирил и Методий, ще са в челото на шествието. По традиция ученици и учители от училищата в страната ще изразят преклонението си пред делото на създателите на българската писменост. В шествието ще се включат още народни представители и представители на академични ръководства, граждани.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ