Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[21.05.2012]

ДНЕС Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖЕН ДЕН И ЗА 12-КЛАСНИЦИТЕ, И ЗА СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ

Под игото“ е темата на матурата по български и литература за зрелостниците, която беше изтеглена днес,съобщиха от пресцентъра на министерството на образованието.

Изпитният вариант на държавния зрелостен изпит беше изтеглен в 4.15 ч. днес.Окончателната формулировка на темата бе обявена след 12.00 ч. днес на сайта на министерството на образованието.

Днес е изключително важен ден и за 12-класниците, и за седмокласниците. Министерството взима свръхмерки за сигурност, за да не изтече информация за темите. За първи път изпитът се провежда в един и същи ден с Националното външно оценяване по същия предмет, което ще държат 58 хиляди седмокласници.

Генерираният тест се състои от 40 отворени и затворени въпроса, сред които и такива с повече разсъждение. Матурата ще продължи 4 часа. Темите, по които са работили децата ще бъдат оповестени след 12 часа.

В 10.00 часа започна изпитът за учениците от 7-ми клас. Час преди това в просветното министерство се изтегли един от трите варианта на теста по български. За трета поредна година този изпит обединява външното оценяване и изпита за гимназиите. Тази година дванадесетокласниците пишат задължително с черни химикали, а седмокласниците – със сини.

Над 65 хиляди дванадесетокласници решаваха въпросите си.

По време на изпита учениците трябваше да пишат със син химикал. Те получиха текста за преразказ – една от тестовите задачи, за 15 минути. Преди това той им беше прочетен. Ако решават и двата модула, нямат право да напускат изпитната зала след края на времето, определено за решаването на първата част.

Зрелостниците се явяват на втора задължителна матура по избран от тях предмет на 23 май. На същата дата е и тестът по математика за седмокласниците.

Оценките от матурите се обявяват до 11 юни, а от изпитите след VII клас – до 4 юни.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ