Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[07.05.2012]

ИЗБОРЪТ НА ФРАНСОА ОЛАНД СЛАГА КРАЙ НА 17 ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ НА ДЕСНИЦАТА В ЕЛИСЕЙСКИЯ ДВОРЕЦ

Победата на Франсоа Оланд е изключително събитие за Франция - за първи път след Франсоа Митеран (1981-1995) страната има ляв президент. Това е и голямо събитие за Европа, защото дава шанс за промяната на цяла Европа. Така лидерът на европейските социалисти и на БСП коментира победата на Франсоа Оланд на президентския вот във Франция.

Социалистът Франсоа Оланд бе избран за президент на Франция на днешния втори тур на изборите. Той е събрал между 52 и 53,3 процента от гласовете, сочат екзит половете на четири института за проучване на общественото мнение, цитирани от Франс прес.

Според институтите CSA, TNS Sofres и Ipsos)Франсоа Оланд получава 52 процента от гласовете срещу 48 процента за действащия десен президент Никола Саркози.

Изборът на Оланд дава шанс за промяна, защото той каза много категорично по време на кампанията си, че на най-високо ниво в ЕС ще постави необходимостта от балансиране на финансовата отговорност с политики за икономически растеж, повишаване на конкуретноспособността, инвестиране в инфраструктура и създаване на работни места. Това е и позицията на ПЕС - че е нужен различен изход от кризата, допълни Станишев.

Това е много голямо щастие, което слага край на 17 години управление на десницата в Елисейския дворец", изрази задоволство говорителят на Социалистическата партия Беноа Армон.

Франсоа Оланд става вторият президент социалист на Франция от създаването на Петата република през 1958 г. след Франсоа Митеран. Философията на Оланд е много различна от тази на десните в ЕС, които разглеждат Европа на няколко скорости и “гледат на новите членки малко като на втора категория страни”. “Докато неговата визия, а и на социалистите, се основава на Европа на солидарността, която заедно излиза от тежката криза, и Европа на справедливостта”, посочи лидерът на ПЕС.

Оланд много ясно каза: Да, Франция и Германия са стълбовете на Европа и европейската интеграция, но ЕС не е собственост на Франция и Германия. Затова този модел, налаган през последните години, за вземане на решения в изключително тесен кръг от канцлерката Ангела Меркел и президента Никола Саркози, просто няма да работи по този начин. Смятам, че Оланд възнамерява да направи сериозна промяна.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ