Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[28.04.2012]

РЕЦЕСИЯТА В ЕС СВИВА ИЗНОСА НА БЪЛГАРИЯ

Данните за първите месеци на 2012 г. показват, че България няма да бъде подмината от започналата в края на 2011 г. рецесия в ЕС. Изглежда все по-вероятно и ние да отбележим свиване на икономиката през първото тримесечие на 2012 г., което може да продължи и в следващите тримесечия. Отражението на европейската рецесия вече се вижда в данните ни за износа и промишленото производство, съобщават от Института по пазарна икономика.

Вътрешното потребление и нетъргуемият сектор на строителството продължават да се свиват, т.е. те все още не са излезли от кризата от началото на 2009 г. и към момента не можем да разчитаме на тях да изиграят ролята на двигатели на икономиката.Данните за българската икономика, които бяха публикувани са негативни:

Най-притеснителните данни са тези за външната търговия, които показват спад на износа от 6.1% на годишна база.. Наистина за спада най-вероятно е допринесла и високата база от началото на 2011 г. и необичайно студеното време.

Вижда се обаче, че се свива както износът ни за ЕС , така и този за трети страни.Ясно е, че тази година износът, който движеше възстановяването на икономиката ни след кризата, най-вероятно няма да бъде двигател на растежа, а в най-добрия случай ще отбележи слаб растеж или ще стагнира

Единствените донякъде оптимистични данни дойдоха наскоро от анкетите на НСИ за бизнес климата за месец март, където има покачване от 2.3 пункта спрямо предходния месец. Това покачване обаче далеч не може да компенсира стабилното влошаване на бизнес климата от последните месеци на 2011 г. до момента, като в същото време комплексният индикатор за бизнес климата остава далеч под дългосрочната средна от края на 2008 г. насам. Не трябва да се забравя също така, че данните за бизнес климата съдържат много шум и имат ниска прогнозна сила.

Предвид всичко това, крайно време е управляващите да излязат с актуални прогнози за растежа тази година и да започнат да вземат мерки за връзването на бюджета при един все по-реален сценарий за рецесия и у нас.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ