Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[18.04.2012]

ПЕНСИИТЕ СЕ ИНДЕКСИРАТ ЕЖЕГОДНО НА БАЗАТА НА 50% ОТ ИНФЛАЦИЯ И НА 50% ОТ РЪСТА НА ОСИГУРИТЕЛНИ ДОХОД

Държавата е блокирала и много в отношения е в разпад. Това личи от поредицата от събития на които станахме свидетели през отминалата седмица още преди празниците. Ние не еднократно сме алармирали за крайно опасните и вредни намерения на правителството да похарчи и Сребърния фонд. Това каза след заседание на Изпълнителното бюро на БСП лидерът на партията Сергей Станишев.

Неслучайно се отбеляза от централната банка, че подобно действие би трябвало да се случи след задълбочена дискусия, каквато досега не е провеждана. И наистина абсурдно поведението на правителството и на министъра на финансите, който казва, че досега зле се управлявали средствата от фонда без достатъчна висока доходност, е че кой управлява тези средства? Министерство на финансите и досега е имало възможности, но никога не се възползвало от съществуващите възможности за инвестиции чрез фонда. Те са законово определени.

Това, което всъщност се планира е безразборното харчене на тези средства и намаляването на фискалния резерв под всякакъв санитарен минимум, което без съмнение ще се отрази и на кредитния рейтинг на страната и на възможността да се вземат нови заеми. Да не говорим, че по същество този фонд от 1,8 милиона лева беше създаден от предишното правителство с оглед да има фонд стабилизиращ пенсионната система и гарантиращ средносрочно изплащането на пенсиите на българските пенсионери, на възрастното поколение. Беше планирано това да започне 2018 година, с новите намерение за харчене на Сребърния фонд по същество, ако изобщо се стигне дотам- то се планира за 2028 година.

Фактът е факт, в момента правителството просто е свършило парите и търси отчаяно и панически свеж ресурс, който да похарчи за да запуши бюджетните дупки и оттук разбира се няма как да не премина и към другата тема,по която пак се говори по абсолютно произволен и безотговорен начин от Министерство на финансите и лично от министъра, защото пак дават индикации как най-сетне щели да увеличават пенсиите от юли 2013 година. Забележете, точно преди изборите естествено и изведнъж правителството, което по същество отмени действието на закона и на швейцарското правило. Според, което пенсиите се индексират ежегодно на базата на 50% от инфлация и на 50% от ръста на осигурителни доход, изведнъж се сетиха за него. Освен всичко останало не се сетиха правилно, защото не са наясно.

Дянков споменава смес от инфлацията и ръст на производителността, което никога не е било записвано законово, производителността не фигурира в законовите разпоредби. Това по същество е една предизборна демагогия, демагогия защото по наше време се прие правило, швейцарското правило и пенсиите на българските пенсионери се вдигаха на базата на закон- не произволно като благодеяние от правителството, а на базата на конкретни и ясни правила.

Това, което предлага правителството е произвол по същество- произвол, който осен всичко останало няма да доведе до реално увеличаване на пенсиите, защото, ако спазваха правилото за последните 3 години би трябвало да вдигнат пенсиите с близо 20% и това трябваше да се случи досега, до тази година, а не да се прави опит за предизборно подкупване на възрастното поколение, което е изстрадало толкова много от прехода.

С оглед да се използва тяхната мизерия и да се осигури благоприятно гласуване срещу няколко лева увеличение на пенсиите. Това наистина е подигравка, но тези два примера говорят и за общото състояние на държавата.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ