Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[17.04.2012]

ВСЯКА ГОДИНА НА ВЕЛИКА СЪБОТА ПРАВОСЛАВНИТЕ ПОЛУЧАВАТ БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН

Църковно-държавна делегация ще донесе Благодатния огън от Йерусалим на Велика събота в 20.00 часа на летище "София". В правителствената зала на летището митрополити и свещеници ще вземат част от огъня, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден. В София огънят ще бъде занесен в параклиса в сградата на Светия синод, откъдето с литийно шествие ще бъде внесен на пасхалната служба в храма "Св. Александър Невски".

Всяка година на Велика събота православните получават там Благодатния огън. Той има небесен произход и в първите минути, след появата си, не пари и не изгаря ръцете и дрехите. До ден-днешен слизането на Благодатния огън не е обяснено от научна гледна точка и неговата поява се възприема като чудо.

Най ранните сведения за Благодатния огън са от втория век след Христа. Оттогава досега всякога, в навечерието на Велика събота, загасят всички кандила и свещи в храма. Светските власти правят строг оглед дали няма оставено нещо запалено. После запечатват входа на параклиса, в който е Божият гроб. Православният патриарх на Йерусалимската Църква сваля богослужебните си одежди. В бял стихар, пристегнат с кожен колан, той застава пред входа на параклиса. Войници проверяват дали в дрехите на архиерея не е укрито огниво. После премахват печата от входа и патриархът влиза в пещерата с Господния гроб. Там цари мрак. Започва напрегнато чакане - 15, 20 или повече минути, понякога и часове. Притихнал, народът очаква отвън и се моли. Изведнъж във въздуха се появяват светлини, подобни на мълнии. Хората започват да ликуват. От северния отвор на параклиса се показва снопче запалени свещи.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ