Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[11.04.2012]

ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАХА ЗАБРАНА ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

Поправките в Закона за здравето, които регламентират пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места от 1 юни тази година приеха на първо четене депутатите, съобщиха от пресцентъра на народното събрание.

С одобрените поправки се въвеждат и още два нови момента. Законът за здравето забранява продажбата и рекламата на енергийни напитки на лица под 18-годишна възраст. Енергийни напитки няма да се продават и на територията на спортни сгради и мероприятия, училища и общежития.

Депутатите гласува и "за" закриването на детските лекарски експертни комисии, които според анализи на здравното министерство не функционират както трябва. Ако поправките минат и на второ четене в сегашния си вид, освидетелстването на лица под 16 години ще се прави от общите състави на ТЕЛК с участието на специалисти по детски болести.

В последната година и половина заведенията бяха задължени да обособят отделни зали за двата типа клиенти, като така им дадоха избор къде да седнат.Именно от тях дойдоха основните възражения към въвеждането на пълната забрана. Според тях инвестицията в обособяването на отделни зали остава неизплатена. По данни на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите над 50 млн. лв. са похарчени общо за вентилационни системи и стъклени прегради в заведенията. Те многократно апелираха забраната да се отложи още във времето.

Депутати увериха от парламентарната трибуна, че забраната няма да ликвидира бизнеса на собствениците на малки кафенета и ресторанти, защото разчетите показват, че спадът в оборота продължавал само няколко седмици, след което ситуацията се нормализира.Те призоваха пълната забрана да бъде приета колкото може по-скоро, тъй като това е сериозна стъпка към профилактирането на хората.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ