Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[09.04.2012]

ДОБРОТО ЗДРАВЕ ДОБАВЯ ЖИВОТ КЪМ ГОДИНИТЕ

Флагът на СЗО

На 7 април се отбелязва Световният ден на здравето. Инициативата е на Световната здравна организация и от 1950-а година се чества в повече от 191 страни. Международният ден на здравето в България от 1964-а се чества и като Ден на здравния работник.Тази година мотото на празника е „Остаряване и здраве: Доброто здраве добавя живот към годините".

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички - от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост.

Населението на България през 2060 г. ще бъде около 5,3 милиона души. Младите хора следващите 20 години у нас ще бъдат около 1 милион.Хората в продуктивна възраст между 20 и 40 години през 2060 ще бъдат около 1,3 милиона души, между 40 и 60 години - около 1 милион души и над 60-годишна възраст - приблизително 2 милиона души, сочат данните на НСИ.

Данните ясно показват тенденцията, че пирамидалната структура на населението се обръща и приблизително на двама пенсионери - през 2060 г. ще се пада по един работещ.Подобна е и структурата на населението в ЕС, сочат данни на Евростат.

През 2000 г. в ЕС са живели около 480 млн. души - днес техният брой достига 500 милиона, като приблизително 100 милиона живеят в страните, които ще се присъединят при ново евентуално разширяване на ЕС. Населението на ЕС в трудоспособна възраст - между 15-64 години, е малко повече от две трети от общия брой на населението в общността.Междувременно застаряващото население на Стария континент - над 64-годишна възраст, значително се увеличава във всички страни, показват данните на Евростат.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ