Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[09.04.2012]

ГАЗОПРОВОДЪТ „НАБУКО”СТАВА НАЦИОНАЛЕН ОБЕКТ

Правителството обяви гозопровода „Набуко" в отсечката, която ще бъде изградена на територията на България, за национален обект, съобщава правителствената пресслужба.

По този начин ще се облекчат административните процедури по получаването на разрешение за строеж, отчуждаването на имоти за реализацията на проекта и самото строителство на газопровода.

Решението е в съответствие с основните цели на българската енергийна политика за развитие на конкурентни енергийни пазари при опазване на околната среда и осигуряване сигурността на енергийните доставки. Те са свързани с изграждането на добре развита енергийна инфраструктура с оглед диверсификация на газовите източници и маршрути.

Набуко“ ще пренася природен газ от източната граница на Турция до Австрия през територията на България, Румъния и Унгария. Газопроводът ще бъде с обща дължина 3 900 км.Предвиденият годишен капацитет е 31 млрд. кубически метра газ. След стартирането на алтернативния руски проект Южен поток се очаква бързо развитие и по този мегапроект.

Проектът се осъществява от компанията Nabucco Gas Pipeline International GmbH, учредена през 2004 г. във Виена.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ