Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[09.04.2012]

ПРОДЪЛЖАВАТ ПРОВЕРКИТЕ СВЪРЗАНИ С НАБЛИЖАВАЩИТЕ РЕЛИГИОЗНИ ПРАЗНИЦИ – ВЕЛИКДЕН И ГЕРГЬОВДЕН

През изминалата седмица инспектори към Българска агенция по безопасност на храните извършиха 2 539 допълнителни проверки във връзка с наближаващите празници. Издадени са 121 предписания и 50 акта за установяване на административни нарушения. Няма обекти с временно или постоянно преустановена дейност. Инспекторите са възбранили и бракували 191 килограма хранителни продукти.

Около 2,5 т месо от коне, катъри и магарета е било пуснато нелегално на пазара като колбаси и вероятно вече е продаден, стана ясно от заседание на Епизоотичната комисия в Ямбол.

Д-р Стоян Колев от дирекцията по храните заяви, че на територията на Ямболска и Сливенска област няма регламентирана кланица за клане на еднокопитни животни, а намерени остатъци сочат, че става дума за кланичен добив, което е криминално деяние.

Агенцията е извършила над 5 300 проверки по официален текущ контрол на обекти от търговската мрежа и общественото хранене. Временно е преустановена дейността на 10 обекта. Издадени са 442 предписания и 91 Акта за установяване на административно нарушение. Възбранени и бракувани са над 1 400 килограма храни.

Най-често констатираните нарушения са свързани с неправилно съхранение на продуктите, съхранение и предлагане на продукти с изтекъл срок на годност, без идентификационна маркировка или некоректни търговски документи.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ