Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[02.04.2012]

ИНСПЕКТОРИ НА ИАРА СА ИЗЗЕЛИ КИЛОМЕТЪР БРАКОНИЕРСКИ МРЕЖИ ОТ ЯЗОВИР МАЛКО ШАРКОВО

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Ямбол са извършили проверка на язовир “Малко Шарково”, съобщиха от агенцията. Открити и извадени от вадата са бракониерски хрилни мрежи – тип сетка с обща дължина 1000 метра. Уловената риба в тях около 30 кг. /каракуда/ е освободена и върната във водоема. Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител

Има случаи, при които са заловени бракониери в язовири, които по-късно обясняват, че например са чистили мрежите си във водата и се разминават без санкции. Според проекта глобите и наказанията трябва да бъдат стъпаловидни в зависимост от нарушенията. Така например санкцията при намиране на мрежи във водата ще е една, а ако е намерена и риба в тях, по-висока, коментират от агенцията.

По данни на агенцията по рибарство през 2011 са извършени над 30 хил. проверки, при които са конфискувани над 161 хил. метра браконерски мрежи. Иззети са над 13 тона риба от незаконен улов, както и над 3 хил. риболовни уреди - мрежи, кепове, винтери, въдици и др. По данни на агенцията съставените актове са над 2600, а наказателните постановления - над 2300. Глобите за нарушителите са надхвърлили 500 хил. лв.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ