Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[30.03.2012]

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ЩЕ ЗАПОЧНЕ ПРЕГОВОРИ ЗА НАДЦЕНКИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА, КОИТО СЛАГАТ АПТЕКИТЕ

Здравният министър Десислава Атанасова възнамерява да започне преговори за намаляване на надценките, които слагат аптеките и търговците на едро, стана ясно след среща на министъра с представители на фармацевтичния бранш.

Атанасова заяви, че ще поиска среща с представителните организации на аптеките и дистрибуторите във връзка с размера на надценките, които те слагат. Сега търговците на едро имат право на надценки между 6% и 10%, а аптеките средно на 20%.

Имам идеи по отношение на надценките на търговците на едро и на дребно, но това подлежи на допълнително обсъждане с техните асоциации. Ще поговорим с колко биха могли да бъдат намалени надценките. В тази връзка предлагам и една друга мярка – при 100% поеманите от касата продукти да се намали срокът за плащане от НЗОК към аптеките“, посочи тя.

Ще бъде премахнат пожелателния текст НЗОК да договаря отстъпки, а ще й се вмени задължително да ги договаря за всички лекарства, а не само за 100% реимбурсираните и сами в група. Предстои да се уточни разпределението между НЗОК и пациента на отстъпката, която ще се договаря като се предлага то да е пропорционално.

Директорът на лекарствената дирекция в НЗОК Калина Пенчева обясни, че след като НЗОК договори отстъпки в цените на онкомедикаментите, за които болниците правят търгове, тези цени ще бъдат предоставени на лечебните заведения и те няма да имат право да купуват лекарства над тях. Ако купуват по-скъпи лекарства, НЗОК няма да им ги заплати.

Според нея 11 от заделените в здравното министерство 20 милиона лева, предвидени за капиталови разходи, могат да бъдат пренасочени за заплати на лекарите от бързата помощ. Тя не пожела да се ангажира с обещание кога точно специалистите от бързата помощ ще имат по-високи заплати.

Съсловните организации и здравният министър са коментирали още финансирането на спешната помощ, сигурността на работата, материалната база. Решено е също да бъде променена наредбата за специализациите да се позволи на лекарите, които работят в това звено на медицината, да специализират и в други области. Досега те можеха да правят специализации само в областта на спешната помощ.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ