Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[27.03.2012]

ПРОДЪЛЖАВА ОБУЧЕНИЕТО НА ПЧЕЛАРИТЕ

Лора Величкова

На 26 март 2012 г. се състоя поредната информационна дейност от обучението на пчеларите, свързано с един проект, който сдружение „Пчеларско дружество АПИС”- град Ямбол защити пред Държавен фонд „Земеделие”и е по програмата „Развитие на селските райони”, разказа водещият обучението и председател на сдружението господин Георги Бодуров.

Този път темата беше „ Съвременно оборудване на пчеларското стопанство и пчеларя“. Днес отново боляровските пчелари имаха възможност да посетят един пчелин. Това беше пчелинът на Петър Гръков в село Маломирово. Той разказа на колегите си от Боляровска община,че е пчелар от 8 години,а в момента има 72 пчелни семейства. Темите,по които той говори бяха: двумайчино отглеждане на пчелни семейства в многокорпусни кошери "Лангстрот-Рут";подсилване на слаби пчелни семейства през пролетния сезон; третиране на пчелните семейства против акар; зимно хранене;вентилация на кошерите през зимата и пролетта.

Господин Гръков обясни на пчеларите, че семействата с по две майки са изключително продуктивни. За сметка на това изискват повече труд, особено по време на силна паша. Височината на такива кошери стига до 2,5 метра.

За пчелина на Петър Гръков читателите могат да добият представа от снимките. Всички,гостуващи му пчелари днес бяха единодушни,че той е един опитен и добър в тази област и не скриха възхищението си,задаваха много въпроси,обменяха мнения.

И днешния ден за обучение беше много полезен за пчеларите от Боляровска община. Предстоят им още няколко теоретични и практически занятия.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ