Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[26.03.2012]

СТАРТИРА ПРОГРАМАТА „ВОДА В ГОЛЯМОТО МЕЖДУЧАСИЕ”

Стартира Програмата „Вода в голямото междучасие”. Тя е инициатива на Българския национален воден съвет и на „Девин” АД като част от социално отговорната политика на компанията, съобщиха от Националния воден институт.

БНВС издаде специално методическо ръководство в помощ на преподавателите за часовете на класа. По програма шест от тези часове трябва да са посветени на здравословното хранене, а благодарение на ръководството, два от тях ще бъдат специално за здравословната хидратация като част от общата тема. Помагалото е съставено от две части. Първата съдържа важна информация за водата, за нейното значение за здравето на учениците, което е решаващ фактор за успеха им и в образователния процес. Втората част е методическа и предоставя забавни игри, които ще възпитат у децата положителна емоционална нагласа към пиенето на вода.

Така те от малки ще бъдат научени да предпочитат водата пред безалкохолните напитки, които често са газирани, съдържат захар, консерванти, оцветители, кофеин и други вещества, не особено препоръчителни за подрастващия организъм. С инициативата си Водният съвет се надява да подпомогне и политиката на Министерство на здравеопазването за здравословно хранене на учениците.Брошурата ще се разпространява в цялата страна в помощ на учителите от началния курс. Разчита се и на помощта на родителските организации, защото опазването на здравето на децата трябва да бъде задача не само на образованието, но и на семейството, както и на усилията на цялото общество.

Искаме да благодарим на Водния съвет за поканата да се включим в проекта „Вода в голямото междучасие”. Като една от най-социално отговорните български компании, фокус на „Девин” е развитие и подкрепа на програми, насочени към опазването на природата и на здравето на хората. Благодарим на Министерство на образованието, които подкрепиха идеята, защото нашата обща цел трябва да бъде инвестиране на повече усилия за създаване на здравословни навици в нашето бъдеще – децата. Активният начин на живот и правилното хранене трябва да са задължение не само на семейството, в което расте всяко българско дете, а и на всички институции, компании и организации в нашата страна, коментират от компанията.

Още при загубата на 1-2% от общата телесна вода кръвта се сгъстява. Посредством влошената проходимост тъканите не са оптимално захранени, редуцира се извеждането на продуктите от обмяната на веществата през бъбреците и обемът на сърцебиенето, понижава се кръвното налягане и се влошава оросяването на кожата. Също така е намален и преносът на кислород в мускулните клетки. С кръвта, състояща се предимно от вода, всички енергийни елементи се транспортират към мозъчните клетки, но преди всичко кислородът и глюкозата. Доброто снабдяване с кръв на мозъка осигурява адекватното снабдяване на всички клетки с енергийни вещества. Ако това не е изпълнено, функцията на мозъчните клетки отслабва или съвсем спира.

Различни изследвания показват, че дори недостиг на течности от 1 до 2 % намалява умствените способности. Едно от тях е проучването на влиянието на бавното покачване на температурите (от 20 на 29 °С) върху постиженията на децата. Установено е, че способността да разбират изречения, или да си припомнят понятия значително намалява след няколко часа. Тези резултати били потвърдени от следващите часове – оказва се, че краткотрайната памет е влошена.

Друго изследване стига до извода, че недостигът на течности не се отразява негативно само върху способностите за запаметяване на краткотрайната памет. Действията на дехидратираните хора са по-бавни, те имат по-слаба способност да се приспособят, губят по-лесно последователността и имат по-големи затруднения да разбират сложни взаимовръзки

Различни научни изследвания на консумацията на течности от децата в училищна възраст установяват, че децата не пият достатъчно вода. Те предпочитат сладките и газирани напитки, а родителите неправилно смятат, че свежите плодови и зеленчукови сокове, млякото могат да заместят водата. Въпреки че са полезни, те не са достатъчни за добрия воден баланс на детския организъм, който се нуждае от повече вода в сравнение с възрастните, поради по-големия енергиен разход и растежа. По данни на статистиката, в резултат на неправилно хранене и дехидратация, още в детска възраст се появяват редица заболявания – диабет, сърдечно-съдови заболявания, а над 15% от децата между 3 и 17 години имат наднормено тегло и тази тенденция се засилва. Влошеното здраве влияе на самочувствието и психиката, а така и на постиженията в училище. По тези причини здравословното хранене и водният баланс на децата от най-ранна възраст е важна задача не само на семейството, но и на обществото. Приучването към пиене на вода в училище може да бъде от помощ в това отношение.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ