Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[19.03.2012]

МОЩИТЕ НА СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ БЯХА ДАРЕНИ ОТ ВЕЛИЧКИЯ ЕПИСКОП СИОНИЙ

Днес се състоя церемонията по предаването на мощите на Свети Климент Охридски за бъдещия параклис в Националния исторически музей. Мощите на Свети Климент Охридски бяха дарени от Величкия епископ Сионий, съобщиха от министерството на културата.

Предаването на мощите се извършва, за да бъде построен параклис в двора на музея, в който постепенно да бъдат събрани мощите на Свети Седмочисленици, учениците на Кирил и Методий, пренесли старобългарската азбука от Великоморавия в България.

Мощи на другите светци се намират в съседни държави и по думите на Божидар Димитров събирането и излагането им в параклиса е осъществима цел. Параклисът ще бъде построен на място зад сградата на музея.

Там е бил един от параклисите на село Бояна. Божидар Димитров посочи, че за построяването ще разчита на дарения, като по думите му са необходими около 100-150 хиляди лева.

До построяването на параклиса мощите на Свети Климент Охридски ще бъдат изложени в музея. Величкият епископ Сионий заяви, че предава частиците с

чистото съзнание, че те ще бъдат положени за поклонение на верните християни и за едно свидетелство и единство за целокупния българския народ в Мизия, Тракия и Македония, Поморавието и Добруджа.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ