Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[19.03.2012]

30% ОТ ВСИЧКИ МЛАДИ ХОРА В СТРАНАТА СА БЕЗРАБОТНИ

Близо 30% от всички млади хора в страната са безработни и търсят работа. Това са 330 000 младежи на възраст 15-29 години. По този показател страната ни е на седмо място в ЕС и е в челните места по темп на нарастване на безработицата - от 2008г. е нараснала с рекордните 228% според изследване на Медиана.

50% от младите хора се притесняват, че може да бъдат съкратени, а на близо 70% им забавят заплатите. Изследването констатира и драстична промяна в структурата на безработицата. Преди тя е била предимно при нискообразованите, в малките населени места, докато сега става все по- образована, все по- градска и етническият елемент се тушира

Ужасяваща е ситуацията с висшистите и специалистите, тъй като всеки трети млад специалист е без работа. Според данните на Медиана - 14 месеца е средната продължителност на безработицата при младите. По отношение на трудовата емиграция изследването сочи, че близо 90 000 млади хора чакат да се запролети, за да тръгнат по света още тази година

Проблемът с младежката безработица е изключително тежък за цяла Европа. Годишно загубите за ЕС са 100 милиарда евро. Средното ниво на младежка безработица в Европа е 22%, но в някои страни тя надхвърля 50%. Много тревожна е ситуацията и в България, където все повече млади хора не виждат перспектива за себе си, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Европейските социалисти предлагат план с 20 точки за преодоляване на проблема. Те настояват незабавно да се пренасочат 10 милиарда евро от неизползвани еврофондове към програми за младежка заетост. Тази мярка за 2 години може да гарантира над 2 млн. работни места. ПЕС предлага да се заимстват и добри практики като т.нар. „младежка гаранция", така че инициативата да се превърне в европейска директива.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ