Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[14.03.2012]

МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕДИ В ОБЩИНА БОЛЯРОВО

Лора Величкова

На 13 март 2012 г. Асоциация „Жени без остеопороза“ със съдействието на община Болярово организираха скринингово измерване на костна плътност за пенсионерите от клубовете и всички други желаещи, които се интересуват какво е състоянието на костите им. Измерването се проведе в залата над Клуб на пенсионера на ул. „Девети септември” № 19 от 13.00 до 16.30 часа. При тези измервания пенсионерите можаха да се възползват от предоставената преференциална цена от 5 лева.

През 2011 г. Асоциация „Жени без остеопороза“ спечели грант на Международната фондация по остеопороза в памет на Линда Едуардс за проекта „Не е късно да спрем остеопорозата“.

Целта на проекта е да информира възрастните хора за рисковете от фрактури вследствие чупливост на костите; да ги запознае с възможности за избягване на паданията чрез упражнения за укрепване на мускулите, прием на витамин Д и осигуряване на безопасни условия за придвижване у дома и на улицата. В домовете за възрастни хора в страната, както и в редица пенсионерски клубове ще бъдат организирани кампании за определяне на риска от остеопороза с Едноминутния тест на Международната фондация по остеопороза и ще бъде проведено скринингово изследване на костната плътност. Специалисти по физикална и рехабилитационна медицина и общопрактикуващи лекари по места ще предоставят практически съвети на участниците и ще насочват рисковите пациенти към специализирана медицинска помощ за диагностициране и лечение на заболяването. Проектът ще обхване 15 000 възрастни хора в 28-те региона на страната за период от две години.

В Болярово беше извършено измерване на костната плътност на 40 жители на общината от 13 до 14.30, а на живеещите в Дома за стари хора в с. Воден, измерването беше безплатно, за сметка на проекта в сградата на дома, от 11 до 12 часа.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ