Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[14.03.2012]

СЛЕД РЕКОРДНОТО ПОСКЪПВАНЕ НА ЯЙЦАТА, ИДВА РЕД НА КОЗУНАЦИТЕ И НА МЕСОТО

През последната седмица цените продължават да растат. След рекордното поскъпване на яйцата, идва ред на козунаците, и на месото. Месец преди Великден цената на агнешкото месо се е покачила с близо 6%. Очаква се в дните около празника скокът да бъде още по голям. Празничната трапеза не може без агнешка плешка, но поскъпването ще е с близо 10%.

По същото време миналата година бройката на едро е струвала 16 стотинки или оскъпяването е с над 100 %, показват изчисленията на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Златните яйца от щастливи кокошки разтревожиха клиентите. Повишаването на цените истински изнерви пазара, а експертите все по-трудно се наемат да правят прогнози. Но са категорични, че празникът ще ни излезе по-скъпо.

„Ако се намерят фирми, които да внесат отвън яйца, които внесени с някаква минимална печалба, да се продават на 26-27-28 стотинки, мисля, че това ще регулира пазара. Това е единственото решение”, каза Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Животновъдите се притесняват от дъмпинговия внос на замразено агнешко, което може да залее пазара преди празниците и да срине цените на българското месо. Според производителите, повече ще ни струват и козунаците.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ