Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[13.03.2012]

ЛАЗАРКИ В ГОЛЯМО КРУШЕВО

Група момичета-лазарки от социалния дом в град Елхово обходиха почти всички къщи в Голямо Крушево. Момичетата на възраст от 14 до 16 години, облечени в празнични дрехи, изпълняваха песен –пожелание за здраве, берекет и щастлив живот.

Стопаните ги даряваха с яйца, орехи и дребни парички. В ръцете си те носят кошнички, окичени със зеленина. В къща, където имаше мома или ерген, лазарките пееха:

ВИЛА МОМА ЛАЗАРЕ, ЗЕЛЕН ВЕНЕЦ

Вила мома, Лазаре,

зелен венец -

на венеца, Лазаре,

пъстра китка, Лазаре,

босилкова

От где дойде, Лазаре,

добър юнак -

добър юнак, Лазаре,

левент Лазар.

Та се спусна, Лазаре,

към момата, та ѝ грабна,

Лазаре, пъстра китка,

пъстра китка, Лазаре,

босилкова

Че се спусна, Лазаре,

към селата,

а момата, Лазаре,

люто кълне,

люто кълне, Лазаре,

левент Лазар

Ходиш, ходиш, Лазаре,

къде ходиш...

Стопаните благодаряха, че са почетени, че са им изпети хубави лазарски песни и даряваха лазарките. После с радост ги изпращаха чак до двора на следващата къща, а често ги придружаваха до няколко къщи, за да послушат и други лазарски песни

В къща, където има по-големи момичета те пеят песента:

ЛАЗАРЧИЦЕ КИТЧИЦЕ

Лазарчице китчице,

Тропни дважде за мене!

- Да ми станат китчици,

двете бузки червени.

Лазарчице китчице,

тропни дважде за кака!

- Да ѝ дойдат сватове,

мама да ги дочака.

Лазарчице китчице,

тропни трижде за мама!

- Да ни гледа весели

като раснем големи!

Песните, които пеят лазарките са различни за всяка къща , в която влизат. Пожеланията са според мястото на човека в обществото. Ако лазарките пропуснат някоя къща, според народното поверие нещастие ще сполети този дом.

Когато свърши лазаруването , лазарките си поделиха събраното и си устроиха обща трапеза в ритуалната зала на кметството, където пяха, а кметският наместник Костадин Иванов щедро ги възнагради.

Празникът е с подвижна дата, отбелязва се по традиция в предпоследната събота преди Великден.

В календара на църквата той е свързан с притчата за възкресението на Лазар, жител на гр. Витания, близо до Ерусалим. Според евангелието той и сестрите му Марта и Мария приемали в сиромашкия си дом Исус Христос и вярвали в неговата мисия. Лазар се разболял и умрял, когато Спасителят бил в земите отвъд река Йордан. При завръщането си Исус възкресил покойника на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.

Според средновековните писания Лазар живял още 30 години в строг пост и въздържание и е провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.

Цялата обредност има посветителен характер за момичетата-участнички. От този момент те влизат в групата на момите и вече са готови за женитба и продължение на рода. Народът казва, че мома, която не е лазарувала не може да се ожени.

Ритуалното обикаляне на къщи има характер на вербална магия, целяща да осигури здраве и берекет.

На Цветница лазарувалите моми се събират и всяка носи върбово венче с някакъв белег на него. Венчетата се нареждат на дъска и се пускат по течението на реката, което излезе най-напред, тази мома ще се омъжи първа през годината.

Пролетните празници Лазаровден и Великден са сред най-поетичните и красиви момински празници, посветени на цветята, любовта и плодородието. Те са част от Великденския обреден цикъл, посветен на обновяването на природата и възкръсването на живота.

Обредните ритуали свързани с празника показват прехода от детство към моминство. Свързани са със задомяването и поддържането на вечния цикъл на живота.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ