Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[03.03.2012]

НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В СЕЛО ПОПОВО СЕ УЧРЕДИ ДРУЖЕСТВО „СТОЯН-ИНДЖЕ ВОЙВОДА“

Лора Величкова

На Трети март 2012 година в залата на читалище „Никола Йонков Вапцаров“ в село Попово се учреди дружество „ Стоян- Индже войвода“. Преди това кметският наместник се обърна към всички присъстващи,поздравявайки ги с националния празник, 134 години от освобождението на България. Много подходящ ден за патриотичното дело на инициативния комитет,довел до създаване на дружеството.

Можем смело да кажем,че основната причина това да стане факт е доцент Милю Петров, дългогодишен изследовател на националния герой,автор на множество статии и няколко книги,посветени на живота и делото на Стоян- Индже войвода. За председател на дружеството бе избрана Стойка Димова,а за секретар Елисавета Георгиева. Целта им е да утвърдят мнението,че Стоян- Индже войвода е роден в село Попово и да му отдадат дължимото,като сухранят спомена за своя съселянин- герой. Един от членовете на дружеството е неговия потомък Стоян Андонов Кънчев.

След дългите разисквания и спомени и разказаното от доцент Петров, членовете на дружеството, сред които и кметският наместник на Попово Ангел Апостолов и читалищният секретар Стоянка Дживизова поднесоха венци на паметника на загиналите във войните поповци и на плочата в двора на мястото,където е била родната къща на Стоян- Индже войвода.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ