Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[02.03.2012]

ЛИДЕРИТЕ ОТ ЛЕВИЦАТА ОСТРО КРИТИКУВАТ СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ КОНСЕРВАТИВНИ ПОЛИТИКИ

В отворено писмо, изпратено до Европейския съвет, лидерите от левицата остро критикуват съществуващите консервативни политики, съобщи пресцентърът на БСП. "Съкращенията на разходи, допълнителната либерализация на пазара на труда и на обслужващия сектор не са отговорите", заявяват европейските социалисти. "Заради консервативните мании мерките за растеж и заетост отсъстват от дневния ред на ЕС от две години насам", заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Според него е важно да се насърчават прогресивните политики по заетостта и фокусът да бъде върху социалната политика В писмото си до Европейския съвет ПЕС представя конкретни решения на тежки проблеми като например - младежката безработица. Левицата предлага въвеждането на Европейска гаранция за младежта. Чрез нея се гарантира, че на всеки млад човек ще бъде предложена работа, допълнително образование или курсове за квалификация след 4 месеца на безработица. Европейските социалисти предлагат да се използват и неразпределени евросредства на стойност 10 млрд. евро.

Лидерите на ПЕС се обявяват за засилване на активните пазари на труда, за подобряване на образователната система и на рамковите условия за европейските предприятия. Отвореното писмо дава подробности и за източниците на финансиране, необходими за изпълнение на предложенията: основна реформа в бюджета на ЕС, по-ефективни и по-справедливи национални данъчни системи и широкото прилагане на Данъка върху финансовите транзакции, който ще генерира 200 млрд. евро всяка година.

Срещу АКТА президентът на ПЕС аргументира позицията на европейските социалисти срещу търговското споразумение. От неправителствения сектор акцентираха върху необходимостта да се формира обща стратегия, така че да се засили натискът срещу ратификацията на АКТА

Европейските социалисти изразиха ясно позицията си многократно - „AКTA е погрешна - и като съдържание, и като процес". Според ПЕС споразумението е изготвено в тайна, противоречи на основни права и заплашва използването на генерични лекарства в развиващите се страни. След като в целия ЕС се проведоха анти-AКTA протести, споразумението е било изпратено на Съда на европейските общности, за да провери дали противоречи на основните текстове.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ