Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[24.02.2012]

729 ЕВРО ЗА ХЕКТАР НИВА ПОЛУЧАВАТ СТОПАНИТЕ, КОИТО СА В ПРОЦЕС НА СЕРТИФИКАЦИЯ КАТО БИОПРОИЗВОДИТЕЛИ

До 729 евро за хектар нива може да получат тази година стопаните, които са в процес на сертификация като биопроизводители. За вече регистрираните биоземеделци подпомагането е от 120 до 613 евро на хектар, съобщиха от фонд „Земеделие”.

За отглеждане на полски култури на един хектар се полагат по 197 евро, за ливади и пасища - 120 евро, за трайни насаждения - 613 евро, за ароматни и медицински растения - 327 евро, за зеленчуци, гъби и картофи - 446 евро.

Желаещите да получат подпомагане трябва да подадат заявления между 1 март и 15 май във фонд "Земеделие".

През последните години, много се заговори за развитието на биологично земеделие у нас. Вече има селскостопански производители, които започнаха да работят по този начин, но все още има и много хора, които не са наясно с понятията на този тип продукти и храни!

Биологичен продукт е понятие, с което означава земеделски продукт, предназначен за потребление и произведен по биологичен начин. Биологичното производство изключва употребата на всякакви изкуствени добавки и подобрители и генномодифицирани организми. За разлика от т.нар. натурални продукти, които е достатъчно да се произведат от естествени суровини, изискванията към биологичните продукти са доста по-строги: изключване на всякакви изкуствени подобрители и съставки не само при обработването на продуктите, но и при отглеждането на суровините, специални изисквания за средата на отглеждане на продуктите и др., определени в съответното законодателство.

Биологичната храна е продукт на биологичното земеделие, който е отгледан и преработен без използването на синтетични вещества при отглеждането- като синтетични торове, пестициди, антибиотици, хормони, регулатори на растежа, както и хранителни добавки от типа на консерванти, оцветители, изкуствени подсладители и помощни вещества при преработката.

При биологичната храна е забранено използването на генетично модифицирани организми и техни производни. Производството на този вид продукти се извършва съгласно изискванията на специфични стандарти и е обект на контрол от сертифициращи органи, които могат да бъдат публични или частни.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ