Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[20.02.2012]

ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ЩЕ ПАЗАРУВАТ ДИРЕКТНО ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛ

Агенцията по безопасност на храните предлага детските градини да могат да пазаруват директно от производител, съобщиха от Агенцията.

Според директора на Агенцията д-р Йордан Войнов предложението се прави, за да се осигури по-качествена храна за децата.

В детските градини, за които отговарят общинските кметове, досега се делегира бюджет и разходът за храна е най-малък. Пречка се явява и Законът за обществените поръчки, тъй като се предпочита този, който даде най-ниска оферта. Искаме да бъдат променени нещата и да могат детските градини директно да пазаруват от производител, съответно - храните да бъдат качествени, и където има стандарт - да бъдат по стандарт. Най-важното е подрастващото поколение, децата, и те трябва да растат с качествена и безопасна храна”, обясни д-р Войнов.

Според новите правила за здравословно хранене, които бяха приети и обнародвани в Държавен вестник през август миналата година, децата в градините и яслите трябва да ядат повече плодове и зеленчуци за сметка на тестените, мазни и солени храни.

От 15 септември пък в сила влязоха две наредби – едната на здравното министерство, в която е описано колко пъти на ден трябва да се хранят малчуганите, а другата – на Министерството на земеделието, където е посочено какво трябва да е качеството на храните.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ