Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[10.02.2012]

НА ПЧЕЛАРСТВОТО ТРЯБВА ДА СЕ ГЛЕДА КАТО ПРИОРИТЕТЕН ПОДОТРАСЪЛ

Таня Атанасова

Десети февруари е ден на пчеларя. Честит празник на всички, които обичат пчелите и меда!

За проблемите в сектора разговаряме с пчеларя Георги Алексиев от Голямо Крушево.

Пчеларството е много труден занаят, много големи загуби търпят пчеларите, срещу това ние не получаваме нищо. Освен това и цената на захарта се повиши, вече достига 2.50 лв. на кг. Захарта се използва извън периода на събиране на нектар от пчелите за есенно и предзимно подхранване. С над 20 % се повишиха и цените на ветеринарномедицинските препарати. Всичко това и оскъпяването на живота налага повишаване на цените на меда на дребно, а надявам се и на едро да стане, казва Алексиев.

Пчеларите в България са плаваща бройка, но средно смятаме, че са около 40 000. Около 98 % – 99 % от тях са дребни пчелари, тоест имат под 100-150 пчелни семейства кошери. 150 е мярката за пчелар професионалист в Западна Европа, а при нас е 100 бройки. Има отделни пчелари с по 1000-2000 пчелни семейства, които обаче не представляват пчеларството. 98-99 % са дребните пчелари и за тях именно трябва да бъде насочена Националната програма за развитие на пчеларството, убеден е пчеларят.

Интересът към българския мед е голям, както и към другите пчелни продукти като прашеца. Интересът идва от това, че медът ни е многообразен и качествен и най-вече защото е на ниски крайни цени. искаме е на пчеларството да се гледа като приоритетен подотрасъл и да получаваме преференции. За съжаление отсрещната страна, където трябва да се достави медът, знаят как вървят цените и не ни дават повече от това, което ни дават търговците, а именно между 3.60 лв. – 3.80 лв., максимум 4 лв. – 4.20 лв. за килограм мед на едро. А на дребно цената на полифлорния (многоцветния) мед е между 8,50 – 9 лева за кг. На отделните монофлорни медове – по 10 лв., а мановият мед стига до 13-14 лв. за килограм на дребно, коментира Алексиев.

В България произвеждаме между 8-10 -12 хил. тона. За по-миналата година между 6 и 7 хиляди тона или почти три четвърти от този мед беше изнесен в чужбина. С това се занимават търговци, които за съжаление са от другата страна на производителите и по ред причини винаги омаловажават техния труд и заплащат на недобра цена. Това, което искаме е на пчеларството да се гледа като приоритетен подотрасъл и да получаваме преференции. Пчеларите в нашата страна са масово недоволни, тъй като цените по отделните мерки са много високи и ние смятаме, че обикновено се облагодетелстват производители на майки, на пчелни отводки, а пък пчеларите не получават това, което искат. Тази програма, която е за тригодишния период е 10 млн. лв. в крайна сметка основна част от тези средства ще отиде не в ръцете на пчеларите, за които тази програма е създадена. Искаме нещата да се променят в полза на пчеларите.Имаме и още проблеми. В последните години се появи един синдром на намаляване на популацията на пчелните семейства, разпадане на пчелните колонии. Този проблем се неглижира, но явлението е налице и трябва да се борим с него. А борбата трябва да стане и с държавна помощ, казва още Георги.

Но аз съм оптимист. Пчелите съществуват от много години, преживели са какви ли не катаклизми, според мен ще преживеят и този.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ