Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[09.02.2012]

ДО 30 000 ЛВ. Е ГЛОБАТА ЗА СПИРТНИ НАПИТКИ БЕЗ ЯСЕН ПРОИЗХОД

Депутатите приеха на първо четене Законопроекта за виното и спиртните напитки, внесен от Министерски съвет, съобщиха от изпълнителната агенция по лозата и виното.

Изпълнителният директор на агенцията Красимир Коев обясни, че в закона продължава забраната за ново засаждане на лозя, а при нарушаване те следва да бъдат изкоренявани. Предвиждат се имуществени санкции в размер най-малко на 12 000 евро на декар.

„Въвеждат се нови категории лозарско-винарски продукти и редица облекчения за производителите. Засилват се мерките срещу производството на фалшиви и опасни за здравето продукти, както и контролните функции на Изпълнителна агенция по лозата и виното.

Агенцията ще извършва изцяло регистрацията на винопроизводителите”, поясни Коев. Предвидените санкции са съобразени с възможностите на производителите. Целите са повишаване на конкурентноспособността на винопроизводителите, възстановяване на старите и създаване на нови пазари на българските вина. „Сега ще работим с един закон, с един правилник”, допълни Красимир Коев.

Основните нарушения са констатирани при продажбата на наливен алкохол. Новият закон ще облекчи производителите на качествено вино. Текстът не визира акцизите и те няма да бъдат намалени.

С промените се цели още възвръщане на стари пазари и създаване на лозаро-винарски режим, който да осигури равновесие между търсенето и предлагането.

Вино ще се нарича напитката, направена само от грозде. Добавянето на спирт се забранява, а добавянето на захар ще става само при нужда, предвижда законопроектът.

Продукт с алкохолно съдържание под 37,5 на сто не може да се нарича ракия. Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия пък се фиксира на 40 процента. Мастиката трябва да е поне 47 градуса. Новият закон предвижда глобите за тези, които произвеждат или продават напитки, неотговарящи на изискванията, да са от 10 000 до 100 000 лв. От 3000 до 30 000 лв. е глобата за всеки, който предлага спиртни напитки без ясен произход.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ