Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[04.02.2012]

ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НЕ СА ДОВОЛНИ ОТ ПЛАТЕНИЯ АКЦИЗ ЗА ДИЗЕЛОВО ГОРИВО

Зърнопроизводителите не са доволни от схемата, по която ще бъдат платени 70 млн. лв. на фермерите за възстановяване на част от акциза за дизелово гориво. “Изисква се от нас да водим дневници, предварително да казваме колко гориво ще изразходваме и в крайна сметка тази година ще ни възстановят между 20 и 35 стотинки на литър, но само за 60% от изразходваната нафта. Останалите 40% ще се доплатят догодина, след като представим касови бележки, че сме го закупили”, съобщиха от Асоциацията на зърнопроизводителите.

Най-работещата схема е с маркиране на нафтата за земеделието. Злоупотреби трудно ще се правят, защото радиоактивните изотопи за маркиране на нафтата са скъпи, коментират от Асоциацията.

Зърнопроизводителите настояват за спешни поправки в Закона за подпомагане на земеделските производители и Закона за акцизите, за да стартират облекченията за тях. Ако държавата се забави, бонусите няма да тръгнат преди април, смятат те.

В средата на януари Министерството на земеделието и храните обеща на зърнопроизводителите да получат ваучери за ползваното през миналата година гориво, срещу които държавата ще възстановява разходите им за платения акциз.

В края на миналата година Европейската комисия одобри исканите от България допълнителни 70 млн. лв., с които да се покрие част от акциза на горивата, използвани за селскостопанските дейности.

При прекратяването на протестите си през декември 2011 г. представителите на бранша заявиха, че ще настояват за пълно изплащане на субсидиите още през януари 2012 г. и за получаване на държавната помощ за горивата от 70 млн. лв. Това бяха условията им, след като се разбра, че държавата няма да преведе обещаните през септември 2011 г. пълни национални доплащания за сектора.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ