Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[03.02.2012]

ФОНД “TЮТЮН” СЕ ЗАКРИВА, ЗАЩОТО ВЕЧЕ НЕ ИЗПЪЛНЯВА ФУНКЦИЯТА СИ

Фонд "Тютюн", чрез който държавата в продължение на години субсидираше сектора тютюнопроизводство, се закрива. Това реши правителството по време на днешното си заседание. Отменят се всички разпоредби, които касаят разпределението на квотите за производство, регулацията на изкупните цени на тютюна, премиите, както и безвъзмездното предоставяне на семена за тютюнопроизводителите. Според решението на правителството в бъдеще тютюнопроизводителите ще се подпомагат съгласно общия режим за земеделските производителите.

Промените в Закона за тютюна, които доведоха до закриването на фонда се налагат, заради изисквания от страна на ЕС, става ясно от официалното съобщение на Министерски съвет. Целта е подпомагането на тютнопроизводителите да се интегрира към общата европейска политика за развитие на селските райони, а средствата за субсидиите да бъдат изцяло пренасочени натам.

"Фондът се закрива, защото вече не изпълнява функцията си", коментира министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. По думите му вече няма да се отпускат субсидии от него, а тютюнопроизводителите ще могат да се възползват от възможността за национално доплащане на единица площ.

Идеята за закриване на създадения през 90-те години фонд "Тютюн" се лансира от години, но досега правителствата не събираха политическа воля, тъй като това беше територия на ДПС, а партията на Ахмед Доган бе неизменно във властта през предишните два мандата. Съществуването на фонда след 2010 г. стана съвсем ненужно, след като тогава официално изтече тригодишният срок след приемането на България в ЕС, в който страната можеше да продължи подпомагането на тютюнопроизводството чрез изплащане на премии. Тогава и правителството официално заговори за закриването му, а през януари 2011 г. одобри и проектозакон за съкращаване на административната структура.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ