Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[26.01.2012]

Д-Р РОСИЦА ПОПОВА: ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ ОКАЗВАТ РЕАЛЕН И ПОЛЕЗЕН ЗА ЗДРАВЕТО ЕФЕКТ

Д-р Росица Попова, докторант в Клиниката по терапия на вътрешните болести, метаболитно-ендокринни заболявания и диететика при УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”, София

Д-р Попова необходими ли са хранителните добавки? Лекуват ли или само профилактират?

За много от нас опитите да поддържаме активен и здравословен живот може да е изтощително преживяване. Храните за издръжливост се фокусират върху осигуряването на сила, когато е необходима, и издръжливост за справяне с умората, стреса и други нежелани състояния.

По някакъв начин всеки от нас е чувствал нуждата от засилване на енергичността, независимо дали е млад човек, който се опитва да поддържа добра физическа кондиция докато гради успешна кариера, или семеен човек с домакинство от работещи родители и малки деца, който се опитва да балансира между семейството и работата, или активен човек в зряла възраст, който усеща идването на старостта.Не винаги човек може да се храни разнообразно и здравословно и да осигури всички необходими вещества на организма. Затова се приемат някои добавки, които да обогатят храната с биологично активни вещества за подкрепа на здравето. Тези добавки се определят като храни, независимо че се продават като капсули, прах или разтвори. Те са концентрирани източници на витамини, минерали, аминокиселини, незаменими мастни киселини, провитамини, пептиди, пробиотици, ензими, рибни и растителни масла, пчелни продукти, части от растения и др.Всички витамини и минерали, които се пият дълго в малки количества, са хранителни добавки. Ако те се приемат във високи дози, тогава са лекарства и е необходим лекарски контрол. В същото време за хранителните добавки са въведени норми на съставките, за да може те да оказват реален и полезен за здравето ефект.

Могат ли да се използват за лечение на определени заболявания?

Предназначението на добавките е да подобрят храненето и е заблуда, че могат да се използват за лечение на о заболявания. Употребата им може да създаде риск за подмяна или забавяне на подходящо и ефективно лечение на болестите.

Същото се отнася и за профилактиката. Причините за заболяванията са комплексни и не е възможно с една добавка към храната да се предотврати някое заболяване. Добавките подобряват хранителния статус и влияят благоприятно на функциите на различни органи, а това намалява риска от някои заболявания и подобрява диетата при лечението на определени болести. Пример мога да дам е лечението на остеопорозата, при която се приемат добавки, съдържащи витамин D и калций. Това важи особено при възрастни хора, при които има намален синтез на витамин D в кожата и нарушено всмукване на калция.

А имат ли вредни ефекти?

По принцип всяко хранително вещество, което се употребява в големи количества, Ако се пие повече желязо под формата на таблетка, се получават тежки органни увреждания, стига се и до смърт. Затова препоръчителните дози за безопасен прием на желязо за възрастни е 14 мг дневно. За лечение на желязодефицитната анемия се използват по-големи количества.

При употребата на витамините А, С и D също има определени безопасни дози, иначе се появяват вредни ефекти. Например витамин С е водноразтворим и когато се пие в големи количества, голяма част от него се изхвърля непроменена от организма с урината. Средните потребности на възрастен човек са 60-80 мг дневно. Повечето хора пият витамин С по 2 г дневно, което води до разстройство, понеже голяма част от витамина не се усвоява. Употребата на витамин С над 1 г дневно трупа оксалатни камъни в бъбреците, тъй като при разграждане на продукта в урината се отделят оксалати. Затова при хора с бъбречни увреждания се препоръчва те да пият витамин С най-много до 200 мг дневно.

Употребата на витамин С трябва да бъде внимателна и при диабетиците поради възможна намеса в метаболизма на глюкозата, предупреждава д-р Попова. Затова в Наредбата за изискванията към хранителните добавки на МЗ горната допустима граница за витамин С е 600 мг дневно. Не бива да се забравя, че и много храни и напитки са обогатени с този витамин.

Риск крие и приемът на хранителни билкови екстракти, особено в големи дози. Биологично активните вещества в растенията крият неподозирани вредни ефекти за здравето. Обичайно хранителните билкови добавки съдържат много растения, в някои дори до 22 на брой. При тази комбинация възникват непредвидими неблагоприятни ефекти.

Например при употребата на растителни фитоестрогени за намаляване на риска от остеопороза при жени в менопауза проучвания са показали, че големите количества на тези фитоестрогени могат да стимулират растежа на ракови клетки в гърдата. Затова такива добавки не се препоръчват за жени, при които съществува риск от рак на гърдата. Необходимо е, когато такива храни се препоръчват от лекар, той да е добре запознат с този риск. Това да е отразено на етикетите. Има хора с различни заболявания, които също не бива да употребяват фитоестрогените.

Могат ли да се използват като хапчета за отслабване

Ефектът на по-голяма част от хранителните добавки, предназначени за редукция за теглото, досега не са научнообосновани. Храненето и физическите упражнения са основните фактори за намаляване на теглото.

Много популярни са добавките, които съдържат микроелемента хром, тъй като се счита, че той участва в регулацията и метаболизма на глюкозата като кофактор на инсулина. Но постоянната употреба на хром може да повлияе негативно при хората с депресия и шизофрения, дори има данни и за вреден ефект върху ДНК. Трябва да се знае, че приемът на хром по 200 мг дневно не предизвиква странични ефекти, но пък може да повлияе на медикаментите, които пият диабетиците.

Много хапчета за отслабване като хранителни добавки съдържат и кофеин, който засилва термогенезата в организма. Кофеин се съдържа в растенията ефедра, гуарана, готу кола и горчивия портокал. Затова такива продукти трябва да се употребяват след оценка на риска, защото предизвикват сърцебиене, увеличаване на кръвното налягане, нервност, безсъние, може да се стигне и до мозъчен инсулт. Друг е въпросът, че някои хора имат свръхчувствителност към кофеина, който не отключва хипертонията, а само временно увеличава кръвното налягане.

Има хранителни добавки за отслабване, които съдържат морски водорасли и разчитат на йода, който има в тях. Йодът стимулира функцията на щитовидната жлеза, която пък усилва обмяната на веществата. Но тези добавки са противопоказани при пациенти със заболявания на самата щитовидна жлеза.

Много популярни са хапчетата за редукция на теглото, в които има влакнини – целулоза, трици, гуарова гума.Те се абсорбират в стомаха и създават чувство за ситост. Редовната употреба на такива добавки води да намаляване на всмукването на много минерали от храната и създава риск за хранителни дефицити.

Какво ще кажете за чайовете под формата на хранителни добавки за отслабване?

Те съдържат билки със силно разхлабващо действие. Така теглото се намалява в резултат на загуба на течности, а не на мастна маса в тялото. Такива билки са зърнастец, алое, сена, каскара, глухарче, мечо грозде, полски хвощ, целина, коприва и др. Те обаче могат да предизвикат коремни болки, гадене, повръщане. Продължителната им употреба би довела до упорито разстройство или запек, до обезводняване и нарушаване на баланса на електролитите в организма и фатални сърдечни инциденти.

В момента най-популярни са хранителните добавки за отслабване, които съдържат растението от рода на кактусите “Ходия гордони”. Въпреки че вече се произвеждат много добавки с този екстракт на кактуса, още няма проведени проучвания за неговата безопасност и ефективност при диетите за отслабване.

Съществува и друг риск при употребата на хранителните добавки за намаляване на теглото. За усилване на тази редукция се прибавят допълнителни лекарства, които не са включени на етикетите. В тази връзка Агенцията по храните е публикувала специално предупреждение хората да не купуват 28 вида хранителни добавки, които са опасни за здравето.

Биоактивните добавки могат да бъдат подкрепа за здравето, като обогатяват храненето, но крият и потенциални странични действия, с които трябва да се съобразяват както лекарите, така и хората. Това се отнася и за техническите хранителни добавки, които се прибавят към храните, с цел да запазят тяхната трайност и вкусови качества.

Интервюто взе Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ