Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[25.01.2012]

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ ПОЛУЧАВАТ СУБСИДИИ ОТ ДЪРЖАВАТА

Зеленчукопроизводителите от тази година за първи път ще получават субсидии от държавата, съобщиха от Българската асоциация на производителите на Оранжерийна продукция.

В бюджета на Министерството на земеделието и храните са предвидени два начина за субсидиране на сектор „Плодове и зеленчуци”.

Едната рамка е за подобряване на качеството на продукцията и там са предвидени 15 млн. лв. Второто е държавна помощ – там са определени 10 млн. лв. В момента се работи по определянето на видовете държавна помощ, с която държавата ще подпомага зеленчукопроизводителите.

В различните страни субсидирането е различно. Някъде е чрез по-ниски цени на газта (например в Холандия цената на газта е фиксирана и за оранжерийните производители е по-ниска, отколкото в България). Другаде имат субсидии за качество.Вносните оранжерийни продукти застрашават производството в България.

Цените варират. Но в момента всичката продукция, която влиза в страната, е вносна. В момента вносните продукти не са по-евтини, защото няма българско производство, няма конкуренция. Когато има и българско производство, конкуренцията не позволява и търговците да надуват цените. Но по принцип продукцията, която влиза и от Турция, и от Гърция, е с по-ниска себестойност, отколкото е цената на нашето производство, защото там почти не се използва гориво, а горивото е най-големият разход за нашето оранжерийно производство, коментират от Асоциацията.

Един от основните проблеми на зеленчукопроизводството е огромният, даже и нерегламентираният внос, който влиза от нашите съседни страни. Проблем е и високата себестойност на нашата продукция и на всяка цена трябва да работим по този въпрос

Проблем е слабата подкрепа от държавата. Даже и тази подкрепа от 25 млн. лв. – за един сектор това е нищожна сума. Това е просто една стъпка само, за да се каже, че се започва, че правителството и министерството на земеделието мисли вече и за този сектор. Ние се надяваме, че от следващата година вече тези средства трябва да нарастват, казаха още от Асоциацията на производителите.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ