Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[25.01.2012]

ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ ВАУЧЕРИ ЗА ПОЛЗВАНОТО ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА ГОРИВО

Зърнопроизводителите ще получат ваучери за ползваното през миналата година гориво, срещу които държавата ще възстановява разходите им за платения акциз. Схемата е разработена от министерството на земеделието и ще бъде обсъдена на извънредна среща с представители на браншовите организации.

Въпреки очакванията, че държавната помощ за акциза ще бъде преведена на сектора едновременно със субсидиите за декар обработваема площ, които започват да се плащат от днес, това е невъзможно да стане поради строгите правила за контрол, изискани от Еврокомисията при превеждането на държавната помощ.

В края на миналата година Европейската комисия одобри исканите от България допълнителни 70 млн. лв., с които да се покрие част от акциза на горивата, използвани за селскостопанските дейности.

За да могат фермерите да получат субсидиите за по-скъпото гориво, са длъжни да докажат с фактури размера на обработваните от тях площи и количествата горива, използвани при сеитбата. Въз основа на представените документи фонд „Земеделие“ ще одобрява размера на плащанията, предоставяйки съответните ваучери на фермерите.

Схемата е сложна за реализация, защото доказването на направените разходи изисква време. Явно браншът няма да получи до края на януари всичките 882 млн. лв. директни плащания плюс парите за акцизите, както им беше обещано през декември 2011 г., когато те прекратиха протестите.

При прекратяването на протестите си през декември 2011 г. представителите на бранша заявиха, че ще настояват за пълно изплащане на субсидиите още през януари 2012 г. и за получаване на държавната помощ за горивата от 70 млн. лв. Това бяха условията им, след като се разбра, че държавата няма да преведе обещаните през септември 2011 г. пълни национални доплащания за сектора.

„Имаме уверение от министъра, че Фонд „Земеделие“ ще преведе останалите субсидии до края на януари, заявиха от Асоциацията.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ