Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[22.01.2012]

ТРАДИЦИИТЕ В ГОЛЯМО КРУШЕВО СА ЖИВИ

Традициите за Бабинден в село Голямо Крушево са живи.

Днес в ритуалната зала под ръководството на читалищния секретар Недялка Миразчийска бе пресъздаден народният обичай „Бабуване”.

Артистично в ролята на акушерка влезе Таня Бобчева, помагайки на младата невеста да роди. Жените наляха вода от чешмата, сложиха в нея босилек и здравец, приготвиха сапун и нова кърпа. Започна обредното поливане и миене на ръце. При миенето бабата подхвърляше водата нагоре и наричаше: „Колкото са капките толкова да е здравето, тя подскача за да са пъргави децата. В също време родилката имаше здрави контракции. След минути се роди малкият Гошко, а бабата върза на детето бял и червен конец, паричка и дари детето с чорапки и риза. Тя пожела :”Да е живо и здраво бебето! Да има много мъжки и женски рожби през годината! Да се множи рода български!”Свекървата пък върза наниз от пендари на невестата в знак на благодарност за роденото внуче.

Докато не се кръсти детето, родилката не бива да става от леглото или да остава сама. Това са опасни дни за нея и детето. Огънят в огнището не бива да се гаси до 40-тия ден.

Групата за автентичен фолклор взе участия със свои изпълнения. Хорото, на което се нахванаха всички, тръгна с песента „ Мари що гората на росен мириса, а полето на цървен трендафил?”

„Щастлива съм, че можем да изразяваме чувствата, мислите си, душевните преживявания, които ни вълнуват в народните песни с членовете на фолклорната група към читалището. По този начин ние изразяваме нашата любов към фолклора, която ни помага да бъдем духовно извисени личности!”, заяви Недялка Миразчийска.

На този ден мъжете избягват да ходят по улиците. Ако ги срещне групата на празнуващите жени, мъжете трябва да се „откупят” с пари, защото в противен случай ще бъдат очернени (намазани със сажди, вакса или кал).

С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. датата се измества с 13 дни напред и така се стига до отбелязването на Бабинден на две различни дати, добили гражданственост според двата календара - на 8 януари и на 21 януари.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ