Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[16.01.2012]

ОБЕДИНЯВАНЕТО НА НЯКОЛКО НИВИ В ЕДИН ПАРЦЕЛ ЩЕ СЕ ПЛАЩА ОТ ДЪРЖАВАТА

Обединяването на няколко ниви в един парцел да се плаща от държавата и да излиза без пари за стопаните. Това е едно от предложенията, които се очаква да залегнат в Закона за комасацията.

До края на годината законът ще бъде факт, тъй като ще бъде сред приоритетите в работата на д-р Мирослав Найденов. Така ще се спестят разходи на стопаните от около 300 лв. В момента парите се дължат от всеки стопанин, който иска да обедини в едно разпокъсаните си ниви и вместо три парцела от по декар да работи един от три декара например.

Очаква се в проектозакона за комасацията да залегнат и варианти за отпускане на кредити от Държавен фонд "Земеделие" за подпомагане на стопани, които са решили да окрупняват нивите си. Заемът ще трябва да се върне за 10 години, предвиждат предложенията на браншовите организации от земеделието. Работи се и по създаване на възможност за покриване на разходите с пари от Брюксел.

Няколко групи работят по създаването на закона, но засега окончателен вариант за него няма, уточниха браншовиците. Въпреки това всички ще настояват комасацията да бъде доброволна. Тя ще може да се извършва само ако поне 50% от хората в едно землище са съгласни да се включат в подобен проект.

Окрупнените ниви ще трябва да са с правилна форма, удобни за обработване, да са достъпни и да са на приблизително същото разстояние, както и старите имоти.

Таня АТАНАСОВА

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ