Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[11.01.2012]

ИНТЕЗИВНА РАБОТА В ЧЕРВЕНИТЕ ОБЩИНИ, ОПОЗИЦИОННИ БИТКИ В ЯМБОЛ И ЕЛХОВО

БСП за приоритетите си през новия политически сезон

Защита на отнетите конституционни права, дискусия върху пакта за финансова стабилност в НС

Светлана Чамова

Задачите пред БСП като основна опозиционна партия през новия политически сезон, начертаха вчера на пресконференция Михаил Миков – зам.-председател на парламентарната група на „Коалиция за България“, член на изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и председател на областния съвет на БСП във Видин, областният лидер на БСП в Ямбол Атанас Мержданов и Румен Банков – председател на БСП Ямбол. Миков ще вземе участие в заседанието на обласния съвет на БСП-Ямбол, на което ще се направи анализ на проведените през октомври местни избори.

Що се отнася до Ямболския регион, Атанас Мержанов заяви очакванията си за интензивна и смислена работа на представителите на БСП в местната власт в трите общини, където партията има предимство – избрани общински кметове и преимущество в общинските съвети – „Тунджа“, Стралджа и Болярово. Надява се те не просто да запазят стабилноста и баланса в управлението на общините, а и да се възползват от спечелването на повече европроекти. Макар и да са кметове от опозицията, те не допуснаха задлъжняване на общините и осигуриха нормален ритъм и живот на хората в предколедните дни и месеци, похвали ги Атанас Мержданов. Що се отнася до общините Ямбол и Елхово, представителите на БСП ще водят сериозна опозиционна битка и съпротива. Не съвсем радостно е бъдещето за Ямбол, понеже съдебната фаза, в която е изпаднал още през миналия мандат кметът на Ямбол Славов продължава и това ще тегне като воденичен камък на шията на ямболската община и на гражданите, заяви областният лидер на социалистите. Той уточни, че казва това не със злорадство, а с болка, понеже тепърва ще се усещат пропуснатите ползи.

Михаил Миков от своя страна начерта приоритетите пред парламентарната група на Коалиция за България. БСП ще защитава отнемането на конституционни права. За примери той даде ситуацията с пенсиите, обезщетенията, а чрез законодателни решения в условията на криза, която е универсалното оправдание на управляващите, се натоварва все по-широк кръг от граждани с непосилни тежести, заяви той. Ще има президентско вето върху Кодекса на труда, Кодексът ще стигне и до Конституционни съд, прогнозира Михаил Миков. Абсурдно е натоварването и на работниците със съотговорност за неплащане на осигуровки, след като е ясно, че именно работникът е слабата страна спрямо работодателя. Затова и Кодексът на труда, и трудовият договор го защитават. Целта е обаче да не може да се оказва, че някой работи без трудов договор, смята Миков.

Вторият приоритет на парламентарната група на левите е изборното законодателство – сътвореният от ГЕРБ Изборен кодекс. Ще има пряко атакуване пред Конституционния съд на отделни текстове, а анализът на изборните практики е показал, че отминалите избори са най-нечестните. Сред примерите за законови решения, които пречат в България да се проведат честни избори, бяха посочени избирателните списъци – до момента не е известно колко точно български граждани са незаконно лишени от правото си да гласуват.

Трети приоритет е категоричното противопоставяне срещу делегираното законодателство, т.е. изпълнителната власт чрез подзаконови актове да решава важни неща - нещо типично за късното живково законодателство.

Четвърти приоритет, с който ще започне вероятно работата на НС, е дискусия за Пакта за финансова стабилност. Министър-председателят Бойко Борисов не се е явил в Народното събрание да каже какви ангажименти той е поел пред европейските институции. Затова тегне неяснота, доколко те се вписват в българския интерес.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ