Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[09.01.2012]

БАБИН ДЕН Е ЕДИН ОТ ГОЛЕМИТЕ НАРОДНИ ЖЕНСКИ ПРАЗНИЦИ

Таня Атанасова

Развеселени жени празнуваха днес в кръчмата в Голямо Крушево. Те се събраха, за да отбележат чисто женския празник Бабин ден.

По традиция те поляха на бабата да се измие, дариха я с пешкир и сапун, като в пешкира имаше завързана пара. Носиха погача, сирене, гозба, вино и ракия. Седнаха на трапезата и се гощаваха.На празника не се допускаха мъже. Жените се закачаха и шегуваха със срещнатите мъже.

На Бабин ден всички отродили жени, които са усетили помощта на бабата, трябва да й занесат подарък – кърпа й мятат на рамото, калъп сапун, измиват й ръцете и много често, след като свърши угощението, което бабата акушерка е приготвила за всичките жени, идват техните съпрузи, качват я на кола и я изкъпват ритуално в реката за здраве.

Бабата идва с червен и бял конец, които завързва на децата, както и вълна, от която прави брада на момчетата и коса на момичетата, символизиращо пожеланието и да остареят и побелеят.

Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабин ден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

Има легенда за времето описано в Библията, когато евреите били роби в Египет, а Египетския цар заповядал на бабите-акушерки да убиват новородените еврейски момчета. Но те не го правели, защото имали страх от Бога.

Тогава бабата става рано и посещава домовете на децата, които е изродила през годината, а понякога къпала до 40-ия ден – до тогава според българските вярвания не се знае дали детето принадлежи на този или на онзи свят. В къщите

След като посети всички деца, на които е помогнала да се родят, бабата се прибира и се подготвя да посрещне родилите през.. Жените закарват бабата на река, езеро или кладенец, където се извършва обредното къпане. Всички са накичени с червени чушки и вълна. Песните, които се пеят са с еротични мотиви. При водата окъпват бабата и я връщат на ръце в дома.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ