Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[12.12.2011]

СТАРТИРА КАМПАНИЯТА ЗА ДОБИВ НА КОЛЕДНИ ДРЪВЧЕТА

Стартира кампанията за добив на коледни дръвчета

ТАНЯ АТАНАСОВА

От началото на месец декември стартира кампанията за добив на коледни дръвчета в страната. Тази година за нуждите на пазара в зависимост от търсенето могат да бъдат осигурени над 150 000 броя.

Традиционно те се добиват от горски разсадници. Всички горски стопанства са организирали добива и предоставянето на коледни елхи. Отгледаните дръвчета са предимно от видовете смърч, обикновена ела, бял и черен бор, кедър и секвоя. Купувачите могат да избират между живи дръвчета в контейнери и отсечени.

Ценитесе определят от вида и височината. Търговците могат да закупят различните дървесни видове на цени, вариращи от 3 до 20 лева за брой. Между 5 и 30 лева са предлаганите елхи в контейнери. По-евтини са отсечените и се предлагат на цени на едро до 16 лева. За смърча, който е най-разпространеният вид коледно дръвче, търговците ще трябва да платят между 6 и 15 лева за брой в контейнер и от 4 до 13 лева за отсечено дръвче.

Изпълнителната агенция по горите започна и масирани проверки за добив, транспорт и продажба на коледни дръвчета. Служителите от специализираните звена към агенцията и горските инспектори от регионалните дирекции по горите извършват постоянен контрол в съответствие с издадени указания във връзка с кампанията за добив на коледни елхи, иглолистна зеленина и дрянови колони.

Съгласно указанията, добивът на коледни елхи се извършва при спазване на разпоредбите на Закона за горите. Транспортирането става задължително с превозен билет. В него трябва да са вписани данни за продавача и купувача, дата и час на тръгване на превозното средство, вид и количество на превозваните дръвчета или зеленина и клони.

При установяване на нарушения ще се налагат и глоби. Санкциите тази година са по-високи. За физически лица е от 50 до 3 000 лева, а за юридически от 100 до 5 000 лева.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ