Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[09.12.2011]

РЕШЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ПРОЕКТА “БУРГАС-АЛЕКСАНДРУПОЛИС” Е В ИНТЕРЕС НАЙ-ВЕЧЕ НА ТУРЦИЯ

Решението на България да се откаже от проекта “Бургас-Александруполис” е в интерес най-вече на Турция

България да прекрати участието си в проекта за нефтопровод „Бургас-Александруполис”, решиха министрите. Предложението беше внесено от министъра на финансите Симеон Дянков.

Съгласно анализите петролопроводът не може да бъде реализиран по параметрите от договора, подписан през 2007 г.

Всичките десет общини в България, през чиято територия ще премине трасето на нефтопровода "Бургас-Александруполис", ще бъдат засегнати от проекта, обявиха през ноември от Министерството на околната среда и водите.

Засегнатите градове са Болярово, Тополовград Свиленград, Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Камено и Средец.

В Болярово бе проведена обществена дискусия по проекта Бургас- Александруполис.Експерти по околна среда презентираха проекта, като обясняваха, че екологично – чистата природа, с която се характеризира Болярово, ще бъде запазена. Оценката за въздействието върху околната среда се базираше на Директива на хабитатите, Директива на птиците, както и Рамковата директива на водите

От всички общини най-засегната е община Бургас.Преди три години след референдум местните хора категорично отхвърлиха предложението претоварването на петрола да се извършва в открито море и да се пренася през природния парк Странджа.

Проектът на инвеститора „Трансболкан Пайплайн“вече имаше одобрена оценка за съвместимост с екомрежата „Натура 2000″ – планирано бе тръбите да минават през няколко защитени зони от мрежата. Докладът за ОВОС на проекта беше връщан три пъти за доработване от министерството.

Първоначално той предвиждаше само един начин за разтоварване на нефта, с буй – закотвена платформа, чрез която петролът да се претоварва с подводни тръбопроводи до брега. Ековедомството настоя да бъде включен и оценен и другият възможен вариант, разтоварването на пристанище, заради опасенията на местните жители, че проектът може да замърси околната среда и да навреди.

България предлага тристранното междуправителствено споразумение да бъде прекратено по взаимно съгласие. Ако не се постигне такава договорка, българската страна се оттегля самостоятелно след изтичане на 12-месечния срок.

България има известни ангажименти по него и затова ще предложи да се увеличи българският капитал в дружеството, за да се изчистят финансовите ни ангажименти.В международната компания "Транс Болкан Пайплайн" Русия държи 51%, а България и Гърция - по 24.5 на сто.

Дянков увери, че няма опасност България да понесе финансови санкции заради оттеглянето си, тъй като страната е работила над една година в проектната компания. "Правната основа е на наша страна и с изчистване на задължението си ние няма да дължим пари", поясни той.

Колосални многомилионни компенсации, включително заради уронване на репутацията, може да плати България на партньорите си в проекта за петролопровод "Бургас - Александруполис", от който вчера правителството ни реши да се оттегли. Това прогнозират пък близки до руските акционери в проекта.

След решението на българското правителство да се откаже от проекта за петролопровод Бургас-Александруполис гръцкото правителство съобщи, че желае да запази участието си в проекта.Ние нямаме никаква официална информация за оттеглянето на България. Гърция напълно държи на своя стратегически избор за ползата от петролопровода за Гърция и България и за подкрепа на енергийната сигурност на Европа”, заяви държавният секретар по енергетиката Янис Маниатис.

Говорителят на руската компания „Транснефт” Игор Дьомин изказа предположение, че „проектът е замразен, а не погребан.

„Ние все пак продължаваме да вярваме, че проектът е в интерес на участниците - България, Гърция и Русия, а дори и за САЩ, които възнамеряваха да транспортират по тази тръба петрол, добиван от компанията „Шеврон” в района на Каспийско море.

Решението на България да се откаже от проекта е в интерес най-вече на Турция, която има проект за прокопаване на успореден на Босфора канал, предназначен за петролни танкери в европейската част на Истанбул.

Решението на правителството да прекрати участие в петролопровода "Бургас-Александруполис" бе определено като празник за Бургас.

От БСП обаче побързаха да обявят, че от оттеглянето от проекта страната ни вече търпи загуби, а и съакционерите в проектната компания за тръбата може да съдят България за неустойки от 200 млн. до 1 млрд. долара.

Депутатът от БСП и бивш министър на икономиката и енергетиката петър Димитров коментира, че България вече търпи загуби заради оттеглянето си от проекта "Бургас-Александруполис".

Според него са несериозни и неверни твърденията на финансовия министър Симеон Дянков, че България може да прекрати участието си в проекта без загуби. Финансовите загуби на страната са безспорни, например България губи ежегодните такси, които са над 30 милиона долара, губи заявките за инвестиции на строителни фирми, които трябваше да участват в проекта.

Съакционерите в дружеството ще поискат неустойки в размер на минимум 200 милиона долара, а максимумът можел да е и 1 милиард долара.

В последно време българите по-скоро не искат, отколкото да приемат да участват в този проект. Според мен това е по-скоро политическо, а не икономическо решение“, смята експертът от ФГ БКС Богдан Зиков.

Предишното ръководство на страната виждаше в този проект икономически перспективи, а сегашното е на точно противоположно мнение. Впрочем, не може да изключваме и възможността, че България смята за рисковано участието си в този проект в светлината на усложнената икономическа обстановка в Европа и кризисните прогнози.

Таня Атанасова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ