Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[07.12.2011]

НИКОЛАЙ ДИМОВ: С КАКВОТО И ДА СЕ ЗАНИМАВА ЧОВЕК, ТРЯБВА ДА ПОДХОЖДА ПРОФЕСИОНАЛНО

Николай Димов: С каквото и да се занимава човек, трябва да подхожда професионално

Таня Атанасова

Николай Димов е земеделски производител. Той е собственик на фирма „Агролес-ЕООД” в село Стефан Караджово, Ямболска област. Фирмата обработва 50 000 дка. земя,върху която се сее пшеница, рапица, кориандър и слънчоглед.

Сред постиженията на бизнесмена са спечелени проекти по САПАРД за биволовъдство и по мярка 121 по ПРСР за земеделска техника. С тези средства са закупени комбайн, два трактора и прикачен инвентар. По различни лизингови схеми фирмата е успяла да закупи и още нова техника – пръскачка, зърнокомбайн, гуменоверижен трактор и др.

Като член на Асоциацията на българските производители Николай Димов познава отлично европейските изисквания и документи, има прагматично и иновативно мислене. Носител е на различни награди и отличия за постижения в бранша.

Според него Българското земеделие има нужда от още много средства, за да стане ефективно и конкурентно на това в старите страни-членки на ЕС, където от десетилетия се наливат субсидии.

Димов не е съгласен с това, че всеки декар обработваема земя се подпомага с една и съща сума. За съжаление обаче в земеделското производство има много големи разлики, които се правят на декар. Разликата понякога стига 10 пъти, затова плащанията трябва да се диференцират.

Бизнесменът започва да се занимава със земеделие в далечната 1987 г., като обработва 5 дка., засети с ягоди. Тогава нещата са трудни. Няма лизинги, не се отпускат кредити. Трудно е и през 1996-97 г. по време на инфлацията. Днес Николай Димов работи на територията на няколко села в Община Болярово. Той кандидатства по няколко от мерките и получените средства използва за земеделска техника и изграждане на силози за зърното.

Според него, в България чиновниците с безумната и тежка бюрокрация поставя земеделските производители в унизително положение. Не е нормално българските земеделци да получават 40% от това, което получават колегите им в Германия например. Ние искаме тази процентна бариера да се намали до 15-20 %, което е по-справедливо.

Аз познавам много млади и образовани хора, които искат да се занимават със земеделие. Един от тях е и моят син, но те срещат много пречки, които трябва да се изчистят. В тази посока има само една програма – „Млад фермер”, която работи добре.

Това е така, защото покрай проблемите с орязания бюджет за земеделие за 2012 г, стана ясно, че в България няма работеща земеделска партия.

Във всички западно-европейски страни земеделските партии са коалиционни партньори на всяко правителство. Така те гарантират

защитаването на своите интереси, независимо дали на власт е ляво или дясно. Правителството подписа споразумение с Асоциацията на зърнопроиводителите за гарантиране на 570 млн. лв. национални доплащания, но като минаха изборите се разбра, че в бюджета има само 340 млн. лв.Правителството ни излъга и Дянков попари надеждите на фермерите, възмущава се агробизнесменът.

Николай Димов е убеден, че с каквото и да се занимава човек, трябва да подхожда професионално. Информираност и адекватен подход са гаранцията за реализация на успешен агробизнес.

За своята работа той използва машини от най-висок технологичен клас. Американската компания CASE е известна с върховите технологии при тракторите, затова съм се насочил към нея. Най-големият коз според него е високопроизводителната и надеждна техника, казва фермерът.

За прецизна сеитба той използва авангардната техника на Римекс. Една от неговите машини е новата сеялка на Vaderstad. Дозиращ механизъм извършва сеитбата удивително добре при почти всички условия. Дозиращият апарат е ключов компонент, който стои зад поразителния капацитет на машината.

„Агролес” използва и най-мощния трактор на пазара от новата серия трактори CASE – Quadtrac, който поставя нови стандарти. Системата Pawer Boost дава допълнителна мощност на двигателя при работа в полето, обяснява Димов.

Тракторът Quadtrac е от световен клас и е с намален разход на гориво, казва управителят на фирмата.

На въпросът как гледа на въвеждането на допълнителния елемент над директните плащания за зелени дейности, той каза, че 30% е твърде много екология за земеделието в България. Спомням си, казва фермерът, колко административни проверки имаше при директните плащания. Аз съм силно резервиран, че администрирането на зеленото плащане ще е справедливо и прозрачно.

Няма фермер, който да не е с намалени субсидии, заради правила, които се пишат в движение. Доста хора се насочват към земеделието, заради субсидии на ЕС, но политиката на ЕС е да не прави преки плащания за фермерите, заели се със земеделие след 2011 г. Това е новост за нас. Пълна изненада.

Всеки регион в страната има своя специфика и за да се развиват успешно браншовете в земеделието, трябва да има стратегия за всеки един поотделно.

Животновъдният сектор в страната също не е в добро състояние. Съществува криза, която все повече се задълбочава, а животоспасяващите предложения, които се правят са само на хартия. Голямата секира за този подотрасъл в селското стопанство се очаква след изтичане на дерогационния период за модернизиране на фермите според изискванията на ЕС. Тогава голяма част от фермите ще затворят врати. Хиляди животновъди ще обявят фалит или ще навлязат в сивия сектор.

Самият аз се занимавам с биволовъдство, но съм категоричен,че не си струва да се занимавам с това, заради ниските изкупни цени на месото, тромавата администрация и трудния достъп до програмите. Говедовъдството е на ръба на оцеляването, казва Николай Димов.

За аграрната криза Николай казва, че тя е част от общата икономическа и финансова криза, но затова трябва да има диалог между зърнопроизводителите и институциите.

Правителството и Асоциацията се бяхме договорили, че от 1 януари 2011г. ще ползваме намален акциз на горивата, ползвани за земеделски нужди. Това обаче все още не е факт. Писмено поети ангажименти на най-високо ниво не се изпълняват и никой не поема отговорност. Тогава……?

Като член на Асоциацията той призовава за широк обществено-политически дебат за приоритетите в развитието на сектора. За нас е важно постигането на консенсус за развитието на българското земеделие, за да продължим да работим.

Въпреки трудностите и несгодите Николай не се отказва от своята работа. Той формира мнение, че въпреки всичко, ще го бъде българското земеделие и аз си тръгвам с повишена доза оптимизъм.

Стига да има хора като него, които мислят професионално, търсят решения и ги намират.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ