Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[27.10.2011]

ДИМИТРОВДЕН- ПРАЗНИКЪТ НА НАШИЯ ГРАД

Бинка Величкова

Възобновен след няколко десетилетия, празникът на град Болярово отново се състоя на Димитровден (26 октомври). Църковният храм на града носи името на светеца Димитър, който е закрилник на селището още през далечната епоха на Възраждането.

Редица интересни мероприятия, организирани от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, предшестваха празника.

В часовете на класа всеки класен ръководител от СОУ „Д-р Петър Берон” – гр. Болярово запозна своите възпитаници със символиката на християнската религия. Освен това учениците посетиха организирано по класове църквата, разглеждайки с интерес вътрешността на храма, както и църковния двор.

Освен това на 13 октомври 2011 г. в столовата на училището се състоя лектория на тема „Християнството като религия и ролята на църквата” с лектор Иванка Новакова, преподавател по история. Втората лекция, визираща историята около живота на св. Димитър, създаването и функционирането на боляровския църковен храм, беше изнесена от д- р Янка Николова, член на църковното настоятелство към храм „Св. Димитър”- град Болярово.

Проведен беше и конкурс за рисунка на икона по библейски сюжети. Включиха се много художници- и малки, и по-големи. Ето и имената на наградените участници по възрастови групи:

Първа група(1-4 клас): Михаела Николова Колева и Михаела Минчева Иванова. Двете съименнички са четвъртокласнички и заслужено си поделиха първото място.

Втора група(5-7 клас): Първо място бе присъдено на Галина Минчева Иванова от седми клас, второ – на близнаците петокласници Калоян и Пламен Димови, както и на шестокласничката Габриела В. Кърмъзова. На трето място се класириха Ана Мария Тодорова и Димитър К. Манолов от пети клас, както и Преслава Терзиева и Галена Герджикова.

Трета група (8-12 клас): Тук най-добре се представи деветокласничката Иванка Т. Иванова; втора награда бе присъдена на Дарин Л. Колев от осми клас, а трета- на Ташинка Д. Иванова , ученичка от девети клас.

От наградените творби бе експонирана изложба на видно място в града.

Не останаха на заден план и спортните прояви. На 25 октомври, в навечерието на празничния ден, се състоя футболна среща между ветерани на Болярово и Елхово. Резултатът бе равен- 5:5, но емоциите бяха неизменен „декор” на атмосферата (както обикновено в такива случаи).

Предшестваща празника на града ни беше и организираната младежка дискотека в крайградският ресторант „Казино”, където младите хора дълго танцуваха и се забавляваха.

С тържествена литургия в храма „Св. Димитър” и литийно шествие започна празничният ден. Отец Димитър отслужи празничната литургия и отправи зов към Бога за здраве и благоденствие на всички. Иконата на св. Димитър бе носена по време на литийното шествие първо от двамата най-възрастни именници на Болярово, след това от двама млади мъже с името Димитър, а пред паметника на загиналите боляровци в центъра на града венец поднесоха двама от малките Димитровци на града. А после в памет на светеца, покровител на града ни, бе раздадена храна пред църквата на хората. Така наричаният символично „курбан” в религиозната практика се дава и за здраве, за благополучие, плодородие и т.н.

В крайградския парк същия ден бяха организирани забавни игри с учениците от СОУ „Д-р Петър Берон” и ОУ „Стефан Караджа”. Участващите деца дадоха израз на своята ловкост, съобразителност и бързина в различни спортни и екстремни игри. Освен това – при игри на въже, скачане с чували... Имаше смях, игриво настроение и безброй вълнения. А накрая участниците получиха заслужено лакомства.

В ранния следобед на деня започна организираният отлично турнир по пейнтбол за наградата на община Болярово. Всеки от участващите 11 отбора включваше 5- членен състав. След оспорвана и изключително атрактивна игра се оформи следното класиране: 1 място- отбор „Крайновски какалешки”, 2 място- отбор „Гръм” и трето място за отбор „Болярово”.

Паричните награди са осигурени от административното ръководство на община Болярово.

А приятната вечер на 26 октомври събра в центъра на градчето жители и гости за празничния финал. С приветствие към всички по тържествения повод ( празника на града) се обърна досегашният, отново преизбран кмет на общината Христо Христов. А после от председателя, заместник председателя и секретаря на Общинската избирателна комисия бяха връчени тържествено удостоверенията на избраните на първи тур общински кмет Христо Христов, кмет на село Мамарчево Марчо Добрев и общинските съветници: Атанас Дженков, Димитър Драгоманов, Красимир Григоров, Петър Гурманов, Донка Ботева, Нина Терзиева, Мария Атанасова, Янко Анев, Йордан Трифонов. Да им пожелаем и занапред сплотеност, мъдри решения и загриженост в името на хората.

Водещата – София Минева, обяви, че се връчва грамоти на най-възрастния и на най-младия жител на града, носещи името Димитър. А това са г-н Димитър Петров Димитров(85 години) и малкият Димитър Стоянов Петков(4 месеца).

Емоционален, наситен с музикално , певческо и танцово съвършенство бе завършекът на празника благодарение на даровитите момчета и момичета от НУФИ „Филип Кутев”- град Котел. Те дълго веселиха публиката, очаровайки я с всяко свое изпълнение.

А многоцветните отблясъци на празничната заря допълваха усещането за красота и вяра в бъдните дни, за хармонията и пъстротата на живота.

Възроден и чудесно подреден, многообразен и весел, празникът на Болярово е факт, който направи по-интересен живота на хората. Накара ги да се усмихват. А това никак не е малко, нали?

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ