Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[20.10.2011]

ОТКРИВАНЕ НА ФОТОВОЛТАИЧНАТА ЦЕНТРАЛА В СЕЛО КАМЕН ВРЪХ

Лора Величкова

На 19 октомври 2011 година се откри официално и се освети фотоволтаичната централа в село Камен връх. Това стана благодарение на фирмата възложител „Емона- 2011”- ООД- град Добрич и разбира се, на фирмата изпълнител „3К” АД- град Варна. Именно на варненските изпълнители представители присъстваха на откриването и освещаването- управителят на клона на фирмата в град Елхово- Тодор Христов и служителя на фирмата във Варна- Пламен Войнов.

Тъй като проектът е започнал по времето на мандата на настоящият кандидат за кмет на общината и водача на листата на БСП и кмет през последните четири мандата Христо Христов, той също бе поканен на откриването. Приветства присъстващите с новата придобивка в селото и пожела на всички това да носи само полза на всички и да спести доста разходи на хората занапред.

Други присъстващи бяха и кандидатите за общински съветници от листата на БСП- Атанас Дженков, Нина Терзиева, Донка Ботева и Йордан Трифонов. Събитието уважиха и кметве и кметски наместници от близките села- изпълняващата временно длъжността кмет на село Стефан Караджово Таня Ончева, кандидатът за кмет на Стефан Караджово и дългогодишен кмет Трифон Николов, кметските наместници на село Дъбово- Снежана Стоянова, на село Денница- Димитрина Хаджиева и на село Оман- Мара Минева.

Тодор Христов, представител на фирмата изпълнител, също се обърна към присъстващите и изрази задоволството си от осъществения вече техен проект, който тепърва ще работи за благото на всички. Проектът е с максимална мощност 439 kv p, което означава,че може да даде толкова киловата за един час. Тъй като изискванията на Е вропейския съюз е 16 % от енергодобива на членките на ЕС е да бъде от възобновяеми енергийни източници. Радващото за тази централа е, че фирмата е българска, инвеститорът е български и нашите семейни бюджети за зелена енергия ще остават в България и няма да бъдат изнесени навън. Управителят на елховския офис на „3К” АД благодари на общината и г-н Христо Христов за оказаното съдействие, за бързото решаване при възникналите проблеми по строителството, макар и малко на брой. За съдействието благодари и на кметския наместник на селото Иванка Хамбарлиева, за използваната тяхна база- за строителна площадка, постарали са се максимално да им помогнат и те с каквото могат. Принципът на работа на тези централи, припомни той е акумулиране на слънчевата радиация и трансформиране в електрическа енергия посредством клетките им. Проектът е изработен с най-нови фотоволтаични продукти на немска водеща в тези технологии фирма. Тодор Христов увери присъстващите,че този вид производство на енергия е абсолютно безвредно. Тази централа е втора категория строителство, има собствен трансформатор, който е свързан в мрежата, което значи,че всички селища на общината, дори извън нея, могат да ползват тази енергия.

Фотоволтаичната централа беше осветена от отец Димитър към храм „Св. Димитър”- град Болярово, а от представителите на фирмата беше даден и курбан на жителите на селото.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ