Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[18.10.2011]

УКРАИНЕЦ С БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД СЕ ВЕНЧА ПРЕЗ БОГА В БОЛЯРОВО

Светлана Чамова

Украинец с български произход дойде в родното място на своите предци, за да се венчае пред бога със съпругата си Виктория, с която имат 30 годишен брак. Дмитро Бахчеван е от Одеса и е пето поколение българин. Директор е на държавно предприятие за ядрена безопасност. Семейната история му е предала, че през 1801 г. неговите прадеди напускат родното село Малко Шарково и се преселват в Украйна. Там създават село със същото име- Мальи Боялий, но по съветско време селото е преименувано. Едно и също е и името на храма тук и там- „Св. Йоан Предтеча”. Дмитро и Виктория използват почивката си във Варна, за да стигнат до Малко Шарково. Пътуват нарочно бавно и дълго, за да се насладят на завръщането към неговите корени. Ала тъкмо затова за дни пропускат друг забележителен духовен момент в боляровския край, когато бе осветен 22- метров християнски кръст. По волята на съдбата и в този случай има източнославянска връзка- дарителят е от тукашния край,но живее и работи в Москва. Научавайки за това, Дмитро искрено съжалява, че двамата със съпругата му са пропуснали това специално духовно събитие.

В Малко Шарково гостът от Украйна си взима камъчета от родната земя, научаваме от съпругата му Виктория. Тя е чиста украинка, но споделя, че тук се чувства у дома, като сред свои хора. Минути преди да започне църковното бракосъчетание, макар и силно развълнувана от предстоящото, тя сподели,че съветското време не е успяло да попречи на духовното усещане на хората в Украйна. Самата тя, като вземела децата от детската градина и ги водела в църквата. Там те знаели кога и ка да се държат, как да се пресръстят, свещичка да запалят. С усмивка Виктория разказва, как като дошли тук и заявили намеренията си за църковна сватба, отвсякъде започнали да й викат «булка, булка», а тя пък се чудела какво е това нещо. Най- накрая разбрала, че иде реч за нея- че ще става невеста. Двамата със съпруга й имат дългогодишен брак, но да бъдат венчани пред Бога в родното място на Дмитро, смятат за съкровен духовен акт. Донесли са си даровете за бъдещите неизвестни кумове още от вкъщи, от Одеса. От община Болярово им оказват пълно съдействие за запознаване с историята на селото, да го разгледат и опознаят. Кум им става изпълняващият длъжността кмет- заместник- кметът Жельо Желев. Венчавката бе проведена по всички правила на канона от отец Димитър в боляровската църква «Св. Димитър».

Дмитро Бахчеван, макар и пето поколение българин в Украйна, знае не лош говорим български, за който казва, че това е езикът научен у дома. Съществува идея, взета особено присърце от местната власт в Болярово, да се установят контакти между хората от двете села Малко Шарково- боляровското и в Украйна.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ