Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[18.10.2011]

ОБУЧЕНИЕ НА МЛАДИ ЧЕРВЕНОКРЪСТЦИ

Бинка Величкова

„ Всички имаме грижата” – под този наслов протича националната доброволческа кампания относно приемната грижа за деца от хора, желаещи да станат приемни родители.

Доброволките от Българския младежки червен кръст при СОУ „Д-р Петър Берон”- град Болярово: Величка Колева, Диана Стоянова, Гергана Жекова и Теодора Маринова (ученички т 11. клас), се включиха в обучение по тези въпроси, проведено в гр. Елхово. То бе реализирано по проект „Социална програма за подкрепа на деца и млади хора, напускащи социалните институции” с финансовата подкрепа на фондация „Велукс” и в партньорство с Международната фондация на Червения кръст и Червения полумесец.

Гергана Георгиева, специалист в Областната дирекция на БЧК- Ямбол подробно разясни на всички участници същността на този проект и произтичащите от него цели, дейности, очаквани резултати. Тя проследи и основните стъпки при осъществяването на приемната грижа. Не липсваха и ролеви игри – това не само раздвижи обучаваните, но и повиши интереса към разглежданите въпроси. Предварително зададените казуси провокираха тяхната съобразителност и социална находчивост, техния хуманизъм и такт при решаване на въпроси от такова естество .

През втория ден на обучението ( в началото на месец октомври) получиха примерна задача да планират кампания по приемна грижа в своите общини. И двете групи ( от Елхово и Болярово) положиха труд, вложиха много старание. Накрая им бяха връчени сертификати за участие в това наистина ползотворно и актуално обучение на тема „ Приемната грижа в България”.

От благородни инициативи като тази нашето общество безусловно се нуждае. Така и подрастващите, настанени в социални домове, биха получили като дар от съдбата възможност за семеен уют. Да приемеш дете в нужда в своя дом и да се грижиш за него – има нещо затрогващо в това, равносилно на тих подвиг, подплатен от хуманизъм и себеотрицание! Децата са бъдещето на света. И за да растат щастливи, грижата наистина е всеобща!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ