Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[07.10.2011]

ПРЕДИЗБОРНА СРЕЩА С УЧИТЕЛИ И ЧИТАЛИЩНИ ДЕЙЦИ

Лора Величкова

На 5 октомври 2011 година учители, възпитатели и целодневни детски градини и секретари на читалища на територията на община Болярово се срещнаха с кандидата за кмет от листата на БСП Христо Христов, досегашен кмет. Присъстваха и някои от кандидатите за съветници: Мария Тодорова, Нина Терзиева, Димитър Драгоманов , Янко Анев, Мария Тодорова.

При откриването на срещата и водещата – София Минева, и г-н Христов поздравиха присъстващите учители с техния празник. Знаем, че на 5 октомври се отбелязва Международният ден на учителя.

Акцентът в изявлението на Х. Христов естествено падна върху секторите образование и култура. Той изтъкна, че общинската администрация винаги се е стремила да бъде близо до проблемите в тези сфери. Прави се необходимото за протичане на нормален учебен процес, осигуряват се своевременно съответните ресурси.

Същото се отнася и за читалищата, чийто принос за културния живот на общината е безспорен. Затова се работи за тяхното укрепване и модернизирани.

Одобрени са два проекта- за основен ремонт и пълна рехабилитация на читалищата в с. Воден и с. Стефан Караджово- добър знак, чието значение ще благоприятства културните прояви на тези читалища и занапред. Тук е мястото да кажем, че спечелени по допълваща субсидия на Министерството на културата бяха средствата за НЧ"Възраждане1912"-гр. Болярово- 2500лв за художествена самодейност и по 500 лева за художествена литература на НЧ"Светлина 1928"с. Мамарчево; НЧ"Ст. Караджа 1904"-с. Ст. Караджово; НЧ"Н.Й. Вапцаров 1930"- с. Попово.

Освен кандидатите за общински съветници г-н Христов представи и кандидат- България напред.

Със задоволство искам да отбележа, че срещата уважиха с присъствието си писателите Атанас Радойнов и Кирил Ташев, чиито родови корени също са от този регион. Задушевно прозвуча изказването на г-н Радойнов, когато заговори за личността Христо Христов и неговия принос към духовния живот в община Болярово. Построяването на параклиси и в малките населени места, ремонтът на църкви и училища, експонирането на етнографски сбирки, провеждането на фолклорни събори- всичко това говори за една вярна и благодатна културна политика според г-н Радойнов. Той не пропусна да отбележи и заслугите на местния вестник за популяризиране на културните събития тук.

А г-н Кирил Ташев, роден в село Стефан Караджово, продължи тази тема, изтъквайки радващия факт, че някои от културните прояви са знакови не само за общината, но и за страната ни въобще. А после постави въпроса за санаториума в родното си село. Отговорът на г-н Христов прозвуча удовлетворително: подготвят се документи по концесията на минералната вода.

Въпроси, които ги вълнуват, поставиха Атанаска Мартинова, учител в ЦДГ- с. Воден, Калинка Гюрова от ЦДГ – гр. Болярово и други присъстващи. Постепенно официалното общуване премина в непринуден и ползотворен разговор за настоящето и неговата проекция- бъдещето. Та нали, по думите на писателя Атанас Радойнов, самочувствието на всяка личност има три опорни точки: миналото, настоящето и бъдещето. Затова, почерпили от мъдростта на миналото, настоящето и смело се вгледаме в бъдещето!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ