Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[17.09.2011]

ТЪРЖЕСТВЕНО ОСВЕЩАВАНЕ НА ХРИСТИЯНСКИЯ КРЪСТ В МЕСТНОСТТА БАХТЕПЕ КРАЙ ГРАД БОЛЯРОВО

Лора Величкова

На светлият християнски празник 17 - денят,когато се почита паметта на загиналите в името на християнската вяра девойки- Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка Света София, беше тържествено осветен християнският кръст,издигнат край град Болярово. Този железен кръст с височина 22 метра е издигнат по волята и със средства на родолюбивия българин Методи Маджаров,чиито корени са от село Голямо Шарково и неговата съпруга Вера.

Община Болярово е предоставила 4 декара безвъздмезно,за да бъде издигнат точно там този символ на вярата. Проектантският труд също е дарение от проектиралият ги инж. Иван Янков,чиито корени са също от Боляровския край. Кръстът, който вечер ще бъде осветен ще се вижда от десетки километри, като за целта е избрана точно тази местност.Изборът й не е никак случаен- там е разположен тракийски некропол от няколко надгробни могили, а едната от тях е била точно на мястото,на което е издигнат кръста.

И в 10 часа 2011 година стекоха стотици жители и гости на Болярово и общината ,за да присъстват на освещаването на този християнски символ на обединението и вярата. Водещата на тържественото събитие- госпожа София Минева поздрави всички присъстващи и съобщи имената на специалните гости, уважили празника: г-н Ивайло Калфин(евродепутат от „Коалиция за България и кандидат за президент), г-н Атанас Мерджанов(народен представител),г-н Петър Кънев(съветник на президента), Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Йоаникий и други духовни лица от епархията, г-жа Нели Кадиева(заместник- областен управител), семейство Вера и Методи Маджарови(основни дарители за изграждане на християнския кръст), г-н Христо Христов(кмет на община Болярово), г-н Атанас Дженков(председател на Общински съвет- Болярово), професор Стоян Денчев(ректор на Уни БИТ- София), доцент Даниела Агре, ръководството на църковното настоятелство към храм „Свети Димитър“- град Болярово, инж. Иван Янков(проектирал безвъздмезно кръста), инж. Зоя Димитрова(изпълнител на обекта), г-н Стоян Овчаров(председател на Общински съвет- Елхово), г-жа Елисавета Миленова(Международен обществен фонд „Единство на православните народи“), Теохар Арнаудов и Любомир Карайордов(ръководители на фирма за козметични продукти „Солвекс“), проф. Целков( член на комисията за лични данни), инж. Димитър Димитров и г-н Борислав Попов (съорганизатори за изграждане на кръста), общински съветници, кметове и кметски наместници от селищата на общината.

Празничният водосвет за освещаването на християнския кръст беше отслужен от Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Йоаникий. Под съпровода на мъжки православен хор „ Св. Георги победоносец“- град Ямбол с ръководител Ангел Диамандиев. След церемонията по освещаването Негово Високопреосвещенство се обърна към всички присъстващи с думите,че християнският кръст наистина носи сила, вяра и е най- силнят символ на вярата, това е голяма придобивка за общината и изпълнилите това прекрасно дело ще са благословени, а всички жители трябва да са щастливи с този символ и винаги обединени и закриляни.

С тържествено слово към всички се обърна и кметът на общината Христо Христов, взел присърце и това дело и направил всичко по силите си днес то да е факт. Той поздрави съгражданите си с тази придобивка, която да им бъде духовна опора в днешната трудна съвременност. Денят на освещаването, каза той, неслучайно става на християнския празник Света София, Вяра, Надежда и Любов- това са всъщност основните морални ценности на християнството, които ръководят човека в пътя му.

Самият благодетел- Методи Маджаров поздрави всички събрали се и уважили неговото дело, благодари специално на Общински съвет- Болярово и кмета на общината – минали през всички трудности ,за да осъществят тази идея и направили всичко по силите и възможностите си. На семейство Зоя и Димитър Димитрови- изпълнители на проекта, на архитект Иван Христов, проектирал безвъздмезно християнския кръст и надява се в бъдеще да осъществи една идея и за построяването на параклис тук. Методи Маджаров каза ясно,че това не е паметник, пред който да се прекланят дошлите тук. Това е духовно място- символ на вярата, на обединението на нацията. Българите неведнъж през вековете неволки са доказвали,че могат да са единни, да запазят вярата и духа си.Върна се към историята- към създаването на българската държава, моменти от историята ни и подчерта,че християнският кръст тук е символ точно на тази вяра, която е създала българите като нация. Затова и този християнски кръст е собственост на църквата, на всички вярващи и г-н Маджаров официално връчи удостоверението за въвеждането в експлоатиция на обекта християнски кръст на църковното настоятелство към храм „Свети Димтър“- град Болярово.

Подарък за храма- икона, църковното настоятелство получи и от евродепутата Ивайло Калфин, който сподели радостта си да присъства на такъв духовен регионален празник и пожела на жителите на общината да им носи радост и умиротворение в душите.

След церемонията по освещаването на всички присъстващи, както и н аживущите социалните домове на територията на общината и социалнослабите семейства, за здраве и благополучие бяха раздадени пакети с храна по волята на дарителя Методи Маджаров.

Може би тази година не е имало събитие в града ни и изобщо в общината, уважено от толкова височайщи гости и събрало толкова много граждани и от близо и далеч. Благородният и дълбоковярващ Методи Маджаров и обаятелната му руска съпруга и именничка днес Вера със сигурност ще са доволни от точно постигната си цел- да обединят българите и жителите на този регион. А символът на това обединение ще остане завинаги тук високо и ще се вижда от всички. Благословени да са!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ