Болярово » НОВИНИ » НОВИНИ

Болярово : НОВИНИ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[06.09.2011]

СКУЛПТУРА НА РОДОЛЮБИЕТО И СИНОВНАТА ПРИЗНАТЕЛНОСТ

Бинка Величкова

Окъпан в слънце, звуци и усмивки- такъв ще запомнят жителите и гостите на село Горска поляна деня 5 септември 2011 година. Той се превърна не само в задушевен общоселски празник, но и в тържествен миг за поклон пред нравствената сила и красотата на жената, олицетворяваща майчините добродетели.

В свежата утрин много хора се отправиха към църковния храм „Свети пророк Илия“, където служеше по този специален повод ставрофорен иконом Димитър Сотиров, архиерейски наместник на Котленската духовна околия.

А после тържествено прозвучаха стихове на Вазов за майката, с които водещата откри тържеството по повод официалната сбирка с цел откриване на скулптура в знак на почит към жената майка от село Горска поляна.

Любезният, усмихнат домакин- кметският наместник Петър Пенчев, представи официалните гости: народният представител Атанас Мержанов, кметът на община Болярово Христо Христов, председателят на Общинския съвет Атанас Дженков,заместник- кметът Жельо Желев, както и членовете на инициативния комитет(Йорданка Димитрова, Николай Домусчиев, Атанас Радойнов, Иван Лахтев и др.) С празнично слово се обърна той към всички присъстващи, наблягайки на уникалността на реализираната идея- да бъде изработен и поставен един толкова наситен с признателност паметен знак, който символизира преклонението пред селската мадона. Дала свидни жертви през Балканската и Междусъюзническата война, жената и майката на село Горска поляна е запазила през годините своите морални устои, силата на волята си, търпението и мъдростта в дни на изпитания. Работлива, сръчна, отзивчива, тя е насърчавала децата си да учат и да слушат учителите, за да станат достойни хора. Добра християнка, гиздава хороводка и гласовита песнопойка, тя е насищала с обаяние всеки селски празник на мегдана.

Господин Пенчев обърна внимание на факта, че село Горска поляна е дало на България много учени, хора на изкуството, поети и писатели, изявени личности в различни професионални области, които заслужено прославят името му. Той благодари на дарителите и на всички, които са подпомогнали съграждането на статуята и съпътстващите дейности: община Болярово, Николай Димов, инж. Стоян Проданов, д-р Димитър Граматиков, инж. Атанас Георгиев, д-р Румен Рунков, инж. Стефан Джастанов, нотариус Димитър Лахтев, проф. Иван Станков, Атанас Пилков, Христо Добрев, Димитър и Георги Бареви, Атанас Радойнов, Николай Домусчиев и много други. Списъкът с имената им надхвърля 50, а това говори за родолюбие и съпричастност към едно свято дело.

Прерязвайки тържествено трикольорната лента, депутатът Мерджанов и общинският кмет Христов, заедно с Иван Лахтев- член на инициативния комитет, официално откриха майсторски изработената от скулптора Петър Попов статуя на тази своеобразна селска Богородица. Поразява одухотвореното изражение върху лицето на женската фигура- майка, притискаща мъничка рожба към своята гръд. Този ръкотворен знак на синовно признание и безмълвна почит към всички жени- майки от селото през вековете се белее, романтично извисен, истински жест на обич и незабрава! Осветен бе подобаващо от отец Димитър, а венец поднесоха членове на инициативния комитет.

Свои приветствия по случай тържественото откриване поднесоха: кметът на общината Христо Христов, народният представител А. Мерджанов, изпълнителят- скулптор Петър Попов, схванал и отлично претворил благородната идея. Обагрено с много лиризъм бе словото на писателя Атанас Радойнов- потомък и гордост на селото, изявен белетрист и публицист. „Жената майка е най-силният гравитационен център на Земята. Тя е най-първичната светлина на човешко присъствие в света. Айнщайн казва, че и слънчевият лъч може да се изкриви. Единственото измерение, за което можем да кажем, че никога не се изкривява, това е мисията на Богородицата майка. Ореолът около нея и рожбата й свети и топли милиони християни по света“- възкликна авторът!

А поетът Николай Домусчиев, също син на Горска поляна, рецитира вдъхновено своята творба „Песните на мама“. Господин Иван Лахтев сподели, че идеята възниква сред група хора, родени в това село през 1934 и 1935 година. Но благодарение на проявената отзивчивост и регионален патриотизъм става реалност.

Белег на почти възрожденско родолюбие беше и национално знаме с името на село Горска поляна, изписано върху него. Подари го на кметския наместник Атанас Попов, потомък на някогашния местен учител Георги Попов- за да се предава от кмет на кмет и да се знае, че селото ще пребъде!

Последва поднасяне на венци пред паметника на загиналите във войните герои от Горска поляна и с едноминутно мълчание бе почетена паметта им.

Всички с нетърпение очакваха изпълненията на специалната гостенка- прочутата певица Калинка Згурова. Ето че пред клуба на пенсионера започна концертът. Под акомпанимента на изкусния гайдар Младен Сербезов нейните песни се лееха волно и широко! Неслучайно първата се наричаше „Стоян мама си думаше“- тематично свързана с повода за празника. А после се заредиха песни- персонални поздрави: за най-възрастната жена в селото Параска Пенчева(на 91 години), за господин Радойнов(бивш учител на знаменитата изпълнителка), за ваятеля на статуята Петър Попов. Музикален поздрав имаше и за общинския кмет, и за П. Пенчев, както и за най-младите потомци, уважили празника. Виеше се хоро след хоро, а и ръченица потропнаха ситно-ситно няколко двойки от гостите.

С песен поздрави всички малкият Дилян Дянков, който учи народно пеене в град Бургас и пее в хор „Трепетлика“. А после в концерта се включи и младата Катя Прокопова, също даровита издънка на Горска поляна.

Среща с дарителите и членовете на инициативния комитет се състоя в залата на кметството, където присъстващите обмениха интересни идеи за бъдещи културни изяви тук. Стихотворението „Бащината къща“ беше прочувствено издекламирано от автора му Николай Домусчиев.

Много емоции предизвикаха сред публиката и организираните народни борби, където множество състезатели премериха сили и спортни способности.

А прохладната вечер събра хората отново, за да се порадват на изпълненията, поднесени от популярния бургаски ансамбъл „Комити“. Както и на песните на своята землячка- гласовитата чаровница Пепа Дунакова. Накрая празнични илюминации озариха небето- пъстри фойерверки, които превърнаха финала на този прекрасен ден в незабравимо преживяване!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ